bognarViceprimarul Levente Bognar vrea o hotărâre de consiliu local privind protecţia personalităţilor, în special a acelora care se află înhumate în cimitirele din municipiu.
Dorinţa viceprimarului UDMR a fost exprimată în cadrul celei mai recente şedinţe a CLM şi reprezintă reacţia de nemulţumire a lui Levente Bognar faţă de exhumarea din cimitirul confesionar Aradul Nou şi expatrierea osemintelor husarului Skultéty László în Slovacia.
Exhumarea, pe data de 21 mai, a osemintelor celui mai longeviv husar din întreaga lume i-a deranjat, la vremea res­­- pectivă şi pe oficialii de la Budapesta. Nemulţumirea oficialităţilor maghiare a stârnit un amplu conflict diplomatic în cadrul căruia autorităţile române erau găsite vinovate pentru că: „au deschis locul de veci al celui mai longeviv husar, Skultéty László , născut Gábris László, au exhumat osemintele şi le-au extrădat pe cale aeriană în Slovacia. Având în vedere că, până în anul 2013, nu s-a pus niciodată problema ca Skultéty László să nu fi fost maghiar, este inexplicabilă graba şi secretomania în care au fost răpite rămăşiţele sale pământeşti. (…) Actul lipsit de pioşenie a avut loc prin eludarea părţii ungare. Pur şi simplu au săpat o groapă şi au furat rămăşiţele pământeşti, pentru ca Skultéty László să fie reînhumat, în calitate de soldat slovac, la Mojtin, lângă Trencin”.
Declaraţiile oferite de oficialităţile maghiare pentru jurnalul.ro au fost du­blate de intervenţia viceprimarului Levente Bognar. Acesta le-a explicat colegilor săi de consiliu: „Sunt profund nemulţumit de modul în care s-a procedat la exhumarea osemintelor husarului Skultéty László. De acum încolo, înainte de exhumarea unor asemenea persona­lităţi, ar trebui ca şi opinia publică să fie consultată. Skultéty László a fost înmormântat într-un cimitir public, cimitirul confesionar din Aradul Nou, însă comunitatea locală sau CLM nu au fost consultate înainte de exhumare. De aceea, propun redactarea şi supunerea la vot într-o şedinţă viitoare a unui proiect de hotărâre prin care, de acum încolo, personalităţile să fie protejate”, a cerut Bognar.

Recomandările redacției