femeie_oglindaÎn sezonul estival, intră în centrul atenției. Orice modificare vizibilă a ei creează disconfort. Dar nu despre aspectul estetic trebuie să-ți faci griji. Afecțiuni ascunse se pot citi pe… piele!

Soarele atât de îndrăgit scoate la iveală unele afecțiuni. Expusă în acest sezon, pielea e cea care arată semnele bolilor, prin… pete. În general, modificările de culoare a pielii sunt umite discromii sau depigmentări. Însă nu toate petele reprezintă boli de piele, ci pot fi și simptome ale unor afecțiuni ale organelor interne.

► De ce se întâmplă?

Melanina este hormonul responsabil de culoarea pielii. Dacă există o perturbare de secreție, pot apărea tulburări precum hipercromia, hipocromia și acromia. Hiper-cromia este o intensificare a culorii pielii. În această categorie intră pistruii, petele de bătrânețe, reacția după terapia cu radiații. Și o serie de boli cronice duc la apariția petelor. Hipocromia şi acromia sunt tulburări care duc la decolorarea pielii, fiind dobândite la naștere sau ca urmare a bolilor. Mai toată lumea tratează cu indiferență sau cu leacuri prescrise de oricine numai de medic nu, aceste apariții stranii la suprafața pielii. Din păcate, prea puțini iau legătura cu un specialist.

1. Disfuncția suprarenalelor

Apar niște pete cafenii, care e posibil să dispară sau să se estompeze. Nu le ignora! Poate fi boala Addison, insuficiența glandelor suprarenale.

2. Lichen scleros sau atrofic

Sunt pete mici, lucioase, care apar, atât în zona organelor genitale, dar și pe întregul corp. Pot fi dereglări hormonale sau o hiperactivitate a sistemului imunitar.

3. Purpura

Pare banală, dar e gravă. La început, apar pete roșiatice. DAcă te și învinețești des, ia legătura cu medicul!  Spre deosebire de eritem, pata de purpură nu se decolorează dacă este apăsată. Se poate confunda cu dermita gambelor, cauzată de varice.

4. Melasma

Este colorarea în exces a pielii, mai ales pe frunte, obraji și sub nas. Se manifestă prin pete cu aspect de „murdar”.

5. Hemocromatoza

Când fierul nu este metabolizat corect și când ficatul nu mai prelucrează pigmenții fierii, se vede pe piele. „Petele de ficat” sunt întâlnite la cei cu ciroză, diabet, afecțiuni ale stomacului sau colecistului. Apar pe față, gât, membre și sunt galben-maronii la început, apoi gri-albăstrui.

6. Pitiriazis versicolor

Este o infecție cauzată de o ciupercă. Apar pete mici, rotunde, pe piept și pe spate, în nuanțe maronii.

7. Vitiligo

3% dintre oameni suferă de această boală, dată de tulburări grave de metabolism. Se manifestă prin pete albe mari, care apar, de obicei, în urma unor traume. Pielea devine extrem de sensibilă.

Sursa:  Unica.ro

Recomandările redacției