boala_autoimunaLupus, scleroza sistemică sau poliartrita reumatoidă sunt boli provocate chiar de propriul sistem imunitar. Natura îți oferă leacuri chiar și pentru astfel de probleme care par fără ieșire.

Factori agravanți:

► Stresul este un factor foarte puternic, care poate declanșa o boală autoimună.
► Consumul de substanțe toxice, în special fumatul, introduce în organism radicali liberi care au un efect de scădere a unor limfocite responsabile cu frânarea sistemului imunitar după încheierea unei „misiuni”, astfel încât și după ce a fost înlăturat „agresorul” (de exemplu un virus) acționează în continuare.

► Regimul alimentar bogat în grăsimi și prăjeli sau tip fast-food poate slăbi și el reacția organismului.
► Anumite tratamente medicamentoase – mai ales vaccinurile și unele adjuvante pe care le conțin – pot avea efecte imunostimulatoare extrem de puternice și nespecifice. Atunci pot declanșa o boală autoimună.
► Există și infecții virale sau bacteriene care declanșează procesul autoimun (ex. virusul Epstein-Barr).

Sunt de ajutor sistemului imunitar:

► antioxidanții, în special zincul și seleniul, dar și resveratrolul, cătina, vitaminele C și E;
► extractul de coacăz negru, extractul din muguri de plop negru;
► acizii grași esențiali de tip omega 3 – au efect bun în special în lupus (consumul de aproximativ 2 g pe zi de acizi omega 3 are efect de prevenire a declanșării lupusului);
► plantele cu efect antiinflamator sunt indicate în tratarea poliartritei reumatoide. Printre acestea se numără extractul de salcie sau cel de ardei iute, care sunt antiinflamatoare și analgezice. Se administrează intern cu măsuri de precauție la pacienții cu gastrită sau hemoroizi deoarece pot agrava afecţiunea.

ANTIOXIDANŢII, BUNI PENTRU SĂNĂTATE

„Există tratamente naturale care se adresează sistemului imunitar și care caută să regleze mecanismele prin care acesta își desfășoară activitatea. Astfel, nu mai apar dereglări prin care el să nu-și mai recunoască propriile structuri. În caz contrar, celulele de apărare nu mai recunosc propriul organism și îl atacă la fel ca pe un agresor extern. La un om sănătos, sistemul imunitar este «educat» sau antrenat să-și recunoască propriile celule și nu atacă decât propriile celule denaturate – cum ar fi cele canceroase. Pentru a restabili sănătatea, aș recomanda tuturor antioxidanții, iar pentru fiecare afecțiune, dar și pentru fiecare pacient în parte ar trebui să existe o schemă proprie, adaptată nevoilor specifice în care să fie incluse și remedii homeopate. Se mai face tratament și în funcție de acutizări și de organele afectate.”

Sursa: Unica.ro

Recomandările redacției