sanatate-febraPojar, vărsat de vânt, oreion sunt boli pe care toţi par să le facă uitate, mai ales dacă le-au avut în copilărie. Însă, când apar la vârsta adultă, acestea fac ravagii. Din păcate, se întâmplă tot mai des.

În ultimii ani, fie au renăscut boli de mult uitate, fie aşa-numitele maladii ale copilăriei au început să-i afecteze grav pe adulţi. Acestea sunt provocate de virusuri care nu se manifestă foarte agresiv la copii, dar care pe cei mari îi pot doborî.

Îţi convine să rişti?

Pancreatita, meningita, otita sau zona zoster sunt doar câteva dintre complicaţiile care apar în urma manifestării bolilor copilăriei la maturitate. Dar nu sunt numai acestea. Iată la ce te poţi aştepta dacă te pricopseşti cu ele:

  • Varicelă

E ştiută şi ca vărsat de vânt şi e cea mai contagioasă dintre toate. Are o evoluţie severă şi creşte riscul de pneumonie, artrită, encefalită. Riscul de a dezvolta zona zoster este crescut. Contactată în timpul sarcinii, poate provoca defecte congenitale la făt, precum dezvoltarea anormală a creierului sau a membrelor.

  • Oreion

I se spune medical parotidită epidemică. Poate duce chiar la sterilitate, în special la bărbaţi, iar pancreatita, orhita (inflamaţia testiculelor) şi ooforita (inflamaţia ovarelor) fac parte dintre complicaţii. Durerile sunt mult amplificate, la fel ca şi febra. Netratat, oreionul lasă sechele neurologice şi poate, în anumite situaţii, duce chiar la deces.

  • Rubeolă

Pojărel i se mai spune, dar nu e deloc de ignorat. Gravidelor le poate face cel mai mult rău, provocând risc de avort şi malformaţii ale fătului.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției