Bomba care ne-a oglindit: Aradul, între alb și mai mult negru

0
1356

Există un Arad frumos, la lumină, scăldat de apele lin curgătoare ale Mureșului, liniștit, bonom și… creștin – cum îi place fostului primar Gheorghe Falcă să creadă. Dar există și cealaltă față a municipiului: Aradul subteran, în întuneric, lipsit de siguranță și fragil, murdar, al jocurilor și intereselor politice fără discernământ, al vendetei, scăldat în sângele victimelor interlopilor, ai cămătarilor, ai foștilor „bișnițari“ care s-au acomodat vremurilor și și-au schimbat domeniul de activitate pentru a rămâne activi în viața de „noapte“ a orașului. Ceva mai sus, la un alt nivel, îi avem pe Blejnar, Coldea, Codruț Marta sau politicieni încă activi, toți cu activități dubioase, despre care se spune că au învârtit sume colosale de bani în interese personale sau de partid. Astfel de personaje au „pus umărul“ serios la destabilizarea sau menținerea Aradului într-una dintre cele mai tenebroase și nesigure zone ale României.

Aradul nu este doar Raiul clădirilor monument, impozante, moștenite de pe vremea Imperiului Austriac sau al promenadei pe Malul Mureșului, faleză moștenită de la regimul comunist, al fotbalului – moștenire de la evreul Neumann sau al culturii începute de pe vremea vizitelor lui Brahms, Liszt, Bartok, Strauss sau Enescu, este și Raiul șpăgilor cu Everestul atins în vămile de la granița cu Ungaria, al furtului și traficului de mașini, al prostituției – asta ne-a rămas moștenire cel puțin de pe vremea Monarhiei, dar am „reușit“ nu doar să o păstrăm, ci și să o „dezvoltăm“ la un nivel la care discutăm de trafic cu minori, sechestrări și răpiri de copii, și nu în cele din urmă al contrabandei cu țigări, unde se pare că deținem trofeul campionilor.

Vorbim la Arad de o corupție la nivel înalt, care nu ar putea să existe fără umbrela protectoare a corupților din interiorul instițiilor statului. Adică exact cei plătiți și meniți să facă ordine și să mențină siguranța cetățeanului. Este un bulgăre al ilegalității și al hoției care a ajuns atât de mare, încât spargerea sa ar crea mai degrabă și mai mult haos decât normalitate. Încrengăturile sunt atât de răsfirate, încât tăierea lor ar lăsa direcții întregi fără personal, iar actul justiției ar fi dat (și mai tare) peste cap. Corupți care au făcut echipă în trecut unii cu alții sunt acum dușmani sau fac parte din partide politice diferite, aflate în opoziție unul cu celălalt. Cum poți să desfaci asemenea încrengături, când pe ei îi unește corupția?

Vedem la Arad polițiști care stau de șase pentru a îi ocroti pe hoți, pe tâlhari, pe criminali care intră noaptea în casele oamenilor și le pun cuțitul la gât. Se fură din seifuri sume astronomice, iar păgubiții declară mai puțin sau pur și simplu tac din gură pentru că nu știu cum să își justifice sumele.

Bomba care a explodat în urmă cu mai bine de două săptămâni nu a scos la iveală latura subterană a zonei noastre. Ea există demult și se știe despre existența ei. Ca dovadă, a fost lăsată în pace. Explozia de la Arad a reușit doar să o lumineze puțin, să o facă mai vizibilă.

Nu știm din ce cauze a fost comis asasinatul sau dacă autorul moral va fi prins vreodată. Dar chiar dacă crima ar fi fost comisă din motive pasionale, asta nu înseamnă că mafia țigărilor, a terenurilor, a prostituției, a traficului cu minori, a furtului și traficului de mașini, de armament, al alcoolului nu există.

Nu ne punem nici speranța că aceste lucruri se vor rezolva acum sau vreodată. Dar sperăm ca organele de anchetă de la București să nu plece prea devreme din Arad sau măcar să nu ridice prea repede lupa de pe orașul nostru. Așa, am avea și noi poate sentimentul unui gram de siguranță în plus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.