Orașe importante ale Ucrainei sunt distruse de bombardamentele zilnice. Proiectilele rusești cad peste cartiere de locuințe, centre comerciale, școli și spitale. În timp ce Moscova susține că operațiunea militară specială din Ucraina se desfășoară conform planului, militarii trimiși la război nu mai au mâncare sau combustibil pentru vehicule. Statele Unite au anunțat oficial că Rusia comite crime de război în Ucraina. Azi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski așteaptă decizii importante la summit-urile NATO, UE și G7 care se desfășoară la Bruxelles.

În același timp, ocupanții ruși și-au înființat propria bază militară în apropierea aerodromului militar local de la periferia Melitopolului și de acolo trag tiruri de rachete pe tot teritoriul Ucrainei, spune primarul localității.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut oamenilor din întreaga lume să protesteze astăzi față de invazia rusă.

„Este deja o lună de apărare împotriva încercării (Rusiei, n. Red.) de a ne distruge, de a ne şterge de pe fața pământului.

Trupele ruse ne distrug orașele. Ucid civili fără discriminare. Violează femei. Răpesc copii. Trag în refugiați. Capturează convoaie umanitare. Jefuiesc. Ard muzee, aruncă școli și spitale în aer. Ținta pentru ei sunt universitățile, cartierele rezidențiale… Orice! Trupele ruse nu cunosc limitele răului.

Dar… Războiul Rusiei nu este doar un război împotriva Ucrainei. Sensul lui este mult mai larg. Rusia a început un război împotriva libertății. Acesta este doar începutul pentru Rusia, pe pământ ucrainean. Rusia încearcă să înfrângă libertatea tuturor oamenilor din Europa. Tuturor oamenilor din lume. Încearcă să arate că doar forța brută și crudă contează.

Acesta este motivul pentru care cu toții trebuie să oprim Rusia. Lumea trebuie să oprească războiul. Ieşiţi în piețe, pe străzile din oraşul vostru. Faceți-vă vizibili și auziți. Spuneţi că oamenii contează. Libertatea contează. Pacea contează. Ucraina contează”, a fost mesajul președintelui Volodimir Zelenski.

După o lună de război în Ucraina, biroul OMS pentru Europa cu sediul la Copenhaga a declarat că accesul la serviciile de sănătate a fost sever restricţionat şi că nevoia de tratament pentru traume şi boli cronice este mare. Infrastructura sanitară distrusă şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare medicale reprezintă o ameninţare serioasă pentru milioane de oameni, potrivit comunicatului. Se estimează că aproximativ fiecare a doua farmacie din Ucraina este închisă.

Potrivit OMS, aproape şapte milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina. Numărul celor care au fugit în ţările vecine se apropie rapid de pragul de patru milioane. Mulţi lucrători din domeniul sănătăţii se numără printre persoanele strămutate sau nu pot lucra, conform Digi 24.

Sursa digi 24

Recomandările redacției