bunScriitorul arădean Bőszőrményi Zoltan şi-a lansat vineri, în Foaierul Teatrului de Stat „Ioan Slavici”, cel mai recent roman al său, intitulat „Regal”. Lansarea a avut loc la ora 18 şi s-a bucurat de un număr mare de participanţi.
Cartea, apărută la Editura Brumar, a fost prezentată de poetul Vasile Dan, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR) – Filiala Arad şi de prozatorul arădean Horia Ungureanu. Evenimentul a debutat cu lectura unui mic pasaj din cadrul romanului, interpretată de către Oltea Blaga, actriţă a teatrului arădean, pasaj menit să descrie în detaliu atmosfera tensionată din cadrul lagărelor. Ulterior, prozatorul Horia Ungureanu a luat cuvântul, exprimându-şi admiraţia faţă de cartea prezentată, dar şi faţă de autor. „Această carte radiografiază o felie din istoria acelei instituţii la care noi îi spuneam lagăr. Substanţa cărţii ne arată ce se întâmplă, de fapt, într-o lume de mit a societăţii în care tindeau să ajungă cei care intrau în astfel de lagăre.”, au fost câteva din cuvintele prozatorului.
Poetul Vasile Dan, preşedintele USR Arad, a adus numai cuvinte de laudă acestui roman, spunând că şi-a văzut viaţa prin ochii personajului. „Citind această carte, au fost momente în care mi-a venit să plâng, fiindcă mi-am văzut viaţa mea prin cea trăită de personajul cărţii, scrisă la persoana I. E confesivă, precum un jurnal intim”, susţine acesta într-o scurtă prezentare a cărţii. De asemenea, el a mai scos în evidenţă şi faptul că romanul are o încărcătură expresivă puternică, fiind presărat cu numeroase metafore. „Cartea cuprinde pasaje întregi care par poeme în proză. Multe dintre ele au o încărcătură metaforică şi expresivă atât de puternică şi evidentă, încât ar putea fi publicate pe segmente, ca poeme de sine stătătoare”, a menţionat poetul.
Evenimentul a culminat cu o recepţie desfăşurată în Salonul Roşu al teatrului, unde cei prezenţi au putut gusta băuturi fine, dar şi câteva gustări reci.
 Ştefana Stoica

Recomandările redacției