Ziarul nostru a dat în vileag, în ultimii ani, multe dintre neregulile săvârșite de angajații Direcției Silvice Arad (DSA), instituție condusă de Teodor Țigan. Cu câteva zile în urmă, silvicultorii arădeni au făcut-o din nou de oaie, mușamalizând un caz de braconaj, săvârșit de către un cetățean german. Din fericire însă, Poliția a fost informată cu privire la ceea ce s-a întâmplat, și a demarat cercetările pentru prinderea celor vinovați.
Ce s-a întâmplat de fapt? Potrivit informațiilor noastre, duminica trecută, pe 18 noiembrie, pe fondurile de vânătoare 59 Mădrigești și 60 Dumbrăvița ale Ocolului Silvic Gurahonț, DSA a organizat o vănătoare la care au participat opt vânători germani, aduși în România prin intermediul unui etnic german din Banat, plecat în Germania după Revoluție, pe nume Merle. Germanii au fost însoțiți de aproximativ 45 de persoane, care fac parte din structura DSA, în frunte cu Cătălin Măcinic, responsabilul cu vânătoarea din cadrul direcției; Florin Precup, șeful pazei și Filip Bărbătei, șeful Ocolului Silvic Gurahonț. Au mai articipat toți silvicultorii de la ocol, precum și persoane de la alte ocoale silvice. Până aici, toate bune și frumoase. Problema este însă că miercuri, cineva a sesizat Inspectoratul de Poliție Județean Arad și Garda de Mediu cu privire la faptul că la vânătoarea de duminică a fost braconat un urs, autorul faptei fiind unul dintre vănătorii germani, care în momentul de față a părăsit România.
Cadavrul ursului a fost găsit în pădure
În urma sesizării, la locul faptei s-a deplasat o echipă formată din polițiști de la Serviciul Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase, care au început să pună întrebări. În cele din urmă, au constatat că sesizarea primită este întemeiată, lucru confirmat chiar de organizatorul de vânătoare de la Ocolul Silvic Gurahonț, Florin Bugi, care a dat o declarație în acest sens. Acesta însă susține că animalul ar fi fost împușcat din greșeală. Conform vânătorilor cu experiență cu care am stat de vorbă, dacă un animal este împușcat dintr-o eroare, vânătoarea ar fi trebuit să fie oprită și ar fi trebuit ca autoritățile să fie informate imediat. Nu s-a întâmplat însă așa. Având în vedere că vânătorii aveau autorizație pentru mistreți, în prima goană au fost împușcați 14 mistreți, iar în cea de-a doua doar… ursul. Pentru a i se ascunde urmele, cadavrul a fost pus bine, undeva în pădure. Achetatorii l-au găsit însă cu ajutorul lui Bugi și transportat apoi la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, pentru a fi supus unei expertize.
Vinovatul ar fi plătit 20.000 de euro
Din informațiile noastre, toți cei care au participat la vânătoarea de duminică știau de „incident”, dar nu au anunțat autoritățile. Mai mult, cetățeanul german care se face vinovat de omorârea fără autorizație a ursului a mai participat, atât luni, cât și marți, la alte vănători organizate de Direcția Silvică, de data aceasta pe fondul Săvârșin. Sursele noastre mai spun că Bugi a mai povestit anchetatorilor că Măcinic l-ar fi sunat duminică seara pe Teodor Țigan, pentru a-l informa cu privire la cele petrecute, însă nici acesta nu a luat nici măsură și nu a informat autoritățile.
Potrivit unor martori, vânătorul care s-a transformat în barconier ar fi dat 20.000 de euro pentru mușamalizarea cazului, pentru că în caz contrar ar fi trebuit să plătească aproximativ 40.000 de euro și s-ar fi confrunat și cu acuzația de braconaj. De ce i-a fost frică, nu a scăpat însă…
Reprezentanții IPJ Arad confirmă faptul că au demarat o anchetă în acest caz, însă susțin că nu pot să ne dea detalii, având în vedere că dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonț. „A fost întocmit dosar penal, pentru braconaj cinegetic și uz de armă fără drept, cu privire la faptă”, a declarat Lorena Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ.
Practici neortodoxe
Mai trebuie spus că există silvicultori care acuză „practicile comisionate prin firmă străină, la nivel național” ale Romsilva. Aceștia ne-au declarat, după ce s-a aflat despre mușamalizarea braconajului de duminică, că fondurile Romsilva ar fi ajuns „niște fonduri pentru protocol, în interes personal, coordonate direct de directorul instituției, Teodor Țigan”. Cei care aduc astfel de acuzații vin și cu exemple. „A se vedea vânătorile organizate la ocoalele silvice Lipova, Valea Mare, Săvârșin, vânători făcute cu anumite persoane importante, care au oferit protecție pentru serviciile aduse, animale împușcate cu zecile, fără a fi trecute în autorizațiile de vânătoare. Vedeți cazurile de braconaj petrecute la Săvârșin, cu implicații majore, la care au participat persoane din Caraș-Severin și din Timișoara”, mai spun silvicultorii cu care am stat de vorbă.
Omerta la Direcția Silvică
Reprezentanții Direcției Silvice par a se ghida după celebra zicală „Cine n-aude, nu vede și tace, trăiește o mie de ani în pace”. Deși am încercat să luăm legătura cu o parte dintre persoanele implicate în scandal, nu am reușit acest lucru. Dacă Precup și Țigan nu au răspuns la telefon, Măcinic a închis de cum a auzit despre ce este vorba. Am încercat apoi să obținem un punct de vedere prin intermediul purtătorului de cuvânt al DSA, Gelu Zdrenghea. Nici acesta nu a răspus. În ceea ce-l privește, Merle, prin intermediul căruia au venit vânătorii în România, trebuie spus că avea telefonul închis. Probabil l-a închis strategic.
Aceste practici nu ne vor împiedica însă, să revenim, în numerele viitoare ale ziarului nostru, cu noi informații despre neregulile petrecute în cadrul Direcției Silvice.
 

Recomandările redacției