Ne-am obișnuit de câțiva ani buni să copiem obiceiul occidental, de a îmbodobi bradul cu o lună înainte de Crăciun. Reamintim că la noi se obișnuia ca pomul de Crăciun să fie ornat în Ajun de sărbători.

Așadar încă de începutul lunii decembrie, arădenii s-au apucat de amenajat casele cu luminițe și figurine specifice. Tot de la începutului lunii decembrie mulți au pornit în căutarea bradului perfect  dar și a ornamentelor specifice.

În acest an din păcate  prețurile brazilor sunt cam cu 30 la sută mai mari decât anul trecut, spun specialiștii. Prețurile pot varia în funcţie de înălţime, de soiul din care fac parte și de țara de unde provin.

Mulți arădeni sunt nehotărâți în alegerea pomului de Crăciun. Au la dispoziție brazi artificiali, naturali sau la ghiveci iar prețurile sunt pe măsura pretențiilor. Astfel că, pentru un brad natural,  pot să scoată din buzunare sume cuprinse între 50 de lei și 700 de lei depinzând de tipul, înălțimea, culoarea, dar și alte ornamente sau obiecte pe care sunt oferite în pachet.

În magazinele de specialitate au început să fie comercializați încă de la începutul lunii brazii pentru împodobit.

Se pare că mulți preferă brazii  artificiali deoarece pot fi folosiți an de an și nu lasă mizerie, în schimb, un brad natural se usucă pe măsură ce timpul trece.  Un  brad artificial, care vine la pachet cu leduri și conuri naturale, de 183 cm, costă aproape 600 de lei. Există însă și variante mai ieftine și mai simple iar prețurile încep undeva de pe la 50 de lei, având o înălțime de 60 de centimetri, având inclus în pachet și un suport și un set de luminițe.

De asemenea, există și alte variante de brăduți pentru Crăciun de câțiva centimetri, de cele mai multe ori până în 50 cm, care ajung să coste și până la 100 de lei depinde de materialul din care sunt realizați.

În timp ce unii optează pentru un brad artificial, care nu necesită îngrijire specială și poate fi folosit ani la rând, alții caută un brad natural care să aducă în casă și mirosul coniferului, care se asociază cu sărbătorile de iarnă. Oamenii spun că optează pentru un brad natural pentru că acesta le aduce aminte de copilărie, alții spun că vor să protejeze natura și aleg bradul natural în ghiveci, pentru a-l putea replanta ulterior.

Mulți pomi, atât naturali cât și artificiali, pot fi comercializați și de pe internet.

Recomandările redacției