Săptămâna trecută am fost oaspetele primarului interimar al comunei Brazii, Nicușor Vesa. Scopul nostru principal a fost să vedem realizările administrației locale. Și, trebuie să o spunem fără ocolișuri, la domnul primar Nicușor Vesa totul este așa cum scrie la carte: adică toată comuna se potrivește foarte bine zicalei care spune că „Omul sfințește locul”. Iar asta reprezintă un model și pentru locuitorii comunei care îl urmează. Dar și admi­nistrația locală, funcționarii de la primărie nu fac omul să aștepte. Problemele oamenilor sunt rezolvate cu maximum de operativitate. Rare sunt acele probleme care nu au rezolvare pe loc. În general, cele mai multe dintre acestea sunt și la nivelul unor documente care trebuie clarificate în justiție. Am remarcat și eu, ca privitor din afară, că toți funcțio­nrii primăriei știu ce au de făcut. Nu-i vezi plimbându-se inutil pe coridoare. O imagine pe care, trebuie să recuoaștem o vedem în multe primării.
– Domnule primar ce ați făcut în această perioadă dificilă, de pandemie?
– Ce să facem? Am lucrat cum am putut și în acest timp. Desigur, am respectat toate prevederile Ordonanțelor militare și normele de protecție sanitară impuse. Dar firmele care aveau lucrări de investiții în comuna noastră au lucrat în continuare.
– Care sunt proiectele importante pentru comună care s-au derulat în ultimul timp?
– Avem mai multe. Aș spune câteva dintre cele mai importante. Avem o investiție de construire și reabilitare la două poduri. Unul este în satul Iacobini, iar celălalt la Secaș. La această din urmă investiție, lucrările sunt destul de avansate. Suntem în faza de montare a grinzilor. Vreau să mai precizez că în această perioadă de pandemie, am mai continuat modernizarea străzilor prin asfaltare. Rămâne ca în perioda imediat următoare constructorul
să-și reia activitatea, prin pregătirea altor străzi, care urmeză să intre și ele să fie asfaltate. La Secaș se construiește un pod peste o vale.
Acesta va face legătura între străzile principale. De asemenea, o altă investiție importantă este ridicarea unei noi școli în satul Iacobini. Și aici lucrările sunt într- o fază avansată de execuție. Mai avem de făcut acoperișul. Țin să precizez că va fi o școală foarte modernă, cu grupruri sociale, cu sală de sport, cu încălzire centrală. Clădirea va fi destinată copiilor din clasele I- VIII. Întregul proiect este făcut prin PNDL. Vrem ca lucrările să fie finalizate în această toamnă. Din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul, acesta mi-a spus că va termina lucrările înainte de termen. Mai precizez că s-au făcut modernizări și la școlile din Mădrigești și în cea de la Secaș. S-au realizat grupuri sociale noi și s-a rezolvat problema încălzirii centrale. Mai avem în vedere reabilitarea Căminelor culturale din Mădrigești și din Secaș. La cel din Mădrigești, mai avem de lucrat la acoperiș. Am ținut ca aceste obiective să fie pe lista de priorități, clădirile fiindu-ne necesare pentru a ține, pe viitor, diverse evenimente în incinta acestora. De asemenea, avem în vedere și reabilitarea Căminului Cultural din Brazii.
Am avut în vedere împrejmuirea cu gard a școlii din Buceava. Această din urmă lucrare am executa-o cu muncitorii noștri din Primărie. Am în vedere și amenajarea unor capele mortuare. Acum mai lucrăm și la Cadastru, un lucru pe care cetățenii de la noi îl așteaptă de mult timp.
Acestea sunt, în linii mari proiectele la care lucrăm acum, având trei contarcte de finanțare și pe care le avem în vedere pentru viitorul apropiat.
Sunt dovezi foarte elocvente că în comuna Brazii și satele aparținătoare lucrurile se mișcă în direcția bună. După convorbirea avută, ieșim pe teren, împreună cu primarul Nicușor Vesa, să vedem cum stau lucrurile. Prima dată mergem la sursa de apă la „Cioroi”, cum spun localnicii. Aici vine foartă multă lume după apă pentru băut. Sunt multe realizări, dar mai trebuie făcute și altele în viitor. Nu în ultimul rând trebuie să mai amintim că în fiecare localitate sunt coșuri pentru gunoi.
Opinii de la cetățeni
G.V. „ Să știți că primarul Nicușor Vesa a făcut foarte multe pentru comuna
noastră. Eu zic că are realizări cu care se poate lăuda.”
P.T. „Primarul interimar Vesa este un om foarte respectuos cu oamenii, dar și lumea este cu mult respect pe aici. Iar ce a făcut pentru comunitate este un lucru foarte frumos.”
Voicu Sida

Recomandările redacției