UPDATE: Patronatul a comunicat Sindicatului Astra Vagoane că cerințele nu sunt în conformitate cu prevederile legale obligatorii. Greenbrier a solicitat întoarcerea imediată la locul de muncă, cu mențiunea că în aceste momente nu va acțion în instanță greviștii. Astfel, s-a propus majorarea salarului brut cu 250 de lei, iar la 30 septembrie 2019 cu o valoare brută de 100 de lei. Contractul colectiv al perioadei 2018-2019 este încă aplicabil iar zilele de grevă nu vor fi scăzute din drepturile salariale. 

În aceste momente, se are în vedere crearea unor liste cu angajați dispuși să reia activitatea, pentru a evita o acțiune în instanță. Situația rămâne incertă, însă, iar patronatul s-a exprimat și cu privire la o soluție radicală, închiderea companiei. 

„După cum s-a explicat deja în timpul grevei spontane, acțiunile întreprinse de angajații protestatari nu sunt în concordanță cu prevederile legale. În plus, vă reamintim că Greenbrier se află în negocieri colective, în conformitate cu legea, cu sindicatul reprezentantiv constituit la nivel de angajator, pentru a încheia un nou contract de colectiv pentru anii 2019-2020, în timp ce contractul pentru anii 2018-2019 este încă aplicabil. Greenbrier a finalizat cu bună credință negocierile cu Sindicatul și din acest motiv, a propus următoarele: întoarcerea imediată la locul de muncă – în consecință Compania nu va acționa în instanță împotriva angajaților care au făcut grevă ilegal. 

Ca rezultat a celor de mai sus, vom oferi următoarele: majorarea nivelurilor din grila actuală de salarizare cu o valoare brută de 250 de lei, începând cu data de 1 mai 2019; majorarea nivelurilor din grila existentă la 30 septembrie 2019 cu o valoare brută de 100 de lei, începând cu data de 1 octombrie 2019 până la data de 1 septembrie 2020; majorarea de la 1 la 2 salarii de încadrare a valorii compensației bănești acordate persoanelor ale căror contracte individuale încetează ca urmare a unor concedieri colective. De asemenea, Greenbrier nu va tăia salariile angajaților pentru aceste 3 zile când greva a avut loc”, a motivat William Glenn, președinte al Consiliului de Administrație al Astra Rail Industries. 

 

 

În urma negocierilor derulate ieri, muncitorilor de la Astra Rail Industries li s-a oferit o mărire de salariu de 250 de lei. Cu toate acestea, ei nu sunt de acord cu această măsură, solicitând să le fie îndeplinite revendicările anunțate săptămâna trecută.

Prin urmare, este posibil ca, în cursul acestei dimineți, muncitorii să picheteze din nou sediul „Casei Albe”. 

 

Vom reveni cu mai multe informații. 

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției