Cu ajutorul profesorului Tiberiu Țiganu, „enciclopedia vie a sportului arădean”, cotidianul Glasul Aradului vă oferă spicuiri din anii noștri de glorie. Cum în 2013 se împlinesc 65 de ani de la cea mai mare performanță de pe plan intern a UTA-ei, eventul, vom începe cu ce s-a întâmplat în primele luni ale anului 1948.
Am ales să scriem câte ceva din lumea sportului arădean, despre petrecute fapte acum mai bine de 65 de ani. Nu întâmplător am ales acest an, motivul este foarte simplu și cât se poate de expresiv. Anul 1948 este un an în care sportul arădean, dar mai ales fotbalul, a înregistrat o serie de vârfuri ale performanței, rămase unice și de neegalat până în zilele noastre. Am gândit acest mini-serial pentru a oferi cititorilor noștri un parfum al unor ani apuși, de mare rezonanță în sportul arădean.
În primul nostru episod vom relata succint drumul parcurs de către marea ITA în dobândirea a patru superlative – câștigarea campionatului, a Cupei României, a titlului de golgeter al campionatului, dar și de marcarea golului arădean cu numărul 100 în cei doi ani de Divizia A.
Ediția 1947-1948 a Campionatului național al României de fotbal s-a desfășurat sub egida schimbărilor structurale și organizatorice privind activitatea fotbalistică, conduse de forul central OSP (Organizaţia Sportului Popular) și FRF, federația de specialitate.
Fotbalul arădean este prezent și bine reprimit la nivelul tuturor eșaloanelor, începând cu echipa națională, diviziile A și B, seniori și juniori.
În cele ce urmează, ne vom referi la drumul parcurs de fotbaliștii arădeni spre marea performanță, înfățișând într-o ordine cronologică și alte aspecte în urma cărora Aradul a devenit unul dintre cele mai importante centre de selecție și promovare a valorilor din sport.
ITA în tur: 8-0, 7-0, 11-0…
Campionatul Național al Diviziei A a avut la start un număr de 16 echipe. Turul a început spre sfârșitul verii lui 1947, pe 24 august, iar ITA a înregistrat următorul parcurs: 1-0 cu CFR Cluj (acasă), 1-1 la Jiul Petroșani (deplasare), 8-0 cu Libertatea Oradea (a), 11-1 cu Unirea Tricolor București (d), 7-0 cu ASA București (a), 3-1 cu Ciocanul București (d), 2-2 cu CFR Timișoara (a), 0-2 cu Universitatea Cluj (d), 6-2 cu Dermata Cluj (a), 11-0 cu FC Ploiești (a), 3-1 cu RATA Tg. Mureș (d), 2-2 cu Distribuția București (d), 0-2 cu CFR București (a) și 5-2 cu CSM Mediaș (d).
Podiumul clasamentului turului arăta așa:
1 CFR Timişoara 15 11 3 1 44-13 25
2 ITA Arad 15 10 3 2 66-16 23
3 CFR Bucureşti 15 11 1 3 53-17 23
* La victorie se acordau 2 puncte
În iarna lui 1948, arădenii au disputat mai multe meciuri pregătitoare, precum ITA – CAMT, desfășurat pe 1 februarie şi încheiat cu scorul de 5-0. S-a jucat pe arena Gloria în prezența a peste 1,500 de spectatori. Din formația ITA-ei au făcut parte Marki – Slivăț, Vass, Reinhardt, Pall, Băcuț, Mercea, Petschovsky, Stibinger, Bonyhadi, Dumitrescu. Golurile au fost înscrise de Petschovsky, Dumitrescu și Bonyhadi (3).
ITA a început returul în deplasare, cu 2-2 la CFR Cluj, în etapa a XVI-a.
Scorul campionatului!
Un meci de antologie, reprezentând debutul echipei ITA „acasă” în 1948, a fost cel cu Jiul. În prezența a peste 5,000 de spectatori pe stadionul din Calea Aurel Vlaicu, s-a încheiat cu 12-0, un scor demn de o istorie a fotbalului românesc. A fost cel mai mare scor înregistrat în campionatul național din acel an. Evoluția scorului, redată de săptămânalul Jövö Sport din Arad, apărut pe 16 februarie, a fost următoarea: minutul 6 – Dumitrescu înscrie, minutul 7 – îl urmează Bonyhadi, minutul 26 – același Bonyhadi majorează scorul la 3-0, minutul 30 – tot Bonyhadi marchează după o pasă excelentă a lui Mercea, minutul 36 – Mercea punctează pentru 5-0 cu un șut din afara careului mare, minutul 40 – Dumitrescu face 6-0 din pasa lui Bonyhadi, minutul 45 – Stibinger stabilește scorul la pauză, 7-0.
A doua repriză este marcată de jocul fabulos al înaintașilor echipei arădene, care surclasează apărarea echipei din Petroșani. În minutele 50 și 54 se face 9-0, goluri Stibinger și Dumitrescu, apoi tăvălugul arădean continuă să producă dezastru printre mineri. În minutele 66 și 68, Bonyhadi și Dumitrescu înscriu iar, se ajunge la 11-0, și ultimul fotbalist care apare pe lista marcatorilor e Reinhardt, în minutul 83, 12-0 final.
ITA : Marki – Vass, Farmati – Reinhardt, Pall, Gh. Băcuț – Ad. Kovacs, Mercea, Bonyhadi, Stibinger, Dumitrescu III
Jiul: Nemes – Balogh, Szilagy – Pop IV, C. Marinescu, Câmpeanu – Nicșa, Cricovan, Paraschiva, Rugiubei, Regdom
Drumul spre titlu continuă
În etapa următoare, a XVIII-a, ITA s-a deplasat la Oradea, unde a întâlnit formația Libertatea Scorul a fost 1-1 (0-1), după ce ITA a condus prin golul lui Stibinger. Libertatea a reușit să egaleze în miutul 38 al celei de-a doua reprize prin Spielmann.
În etapa XIX-a, din 28 februarie, ITA a jucat acasă cu echipa bucureșteană Unirea Tricolor, pe care a învins-o cu 4-2. Arădenii marchează primii, în minutul 15, când Bonyhadi fructifică o deschidere excelentă a lui Kovacs. Atacul Unirii Tricolor, practicând un joc modern, prin schimburi de locuri, driblează apărarea arădenilor și, în minutul 21, egalează prin Teodorescu. În minutul 28, după o fază viu disputată în careul bucureștean, Stibinger readuce ITA în avantaj și tot el mărește diferența în minutul 57 la 3-1. Unirea Tricolor reduce din handicap prin Titus Ozon, considerat de presă cel mai bun jucător al oaspeților. În minutul 83, Mercea stabilește scorul final, 4-2, iar arădenii adună două puncte prețioase în configurația clasamentului returului.
Va urma