Liderii grupurilor de afaceri din Marea Britanie cer Guvernului de la Londra organizarea unui referendum pe tema condiţiilor ieşirii ţării din Uniunea Europeană, lansând o atenționare asupra efectelor „devastatoare” pe care le poate genera Brexit.

Astfel, într-o scrisoare publicată de Sunday Times, peste 70 de oameni de afaceri avertizează asupra efectelor grave ale unei eventuale ieşiri din UE fără un acord adecvat privind viitoarele relaţii bilaterale. Săptămâna viitoare, semnatarii vor lansa campania „Comunitatea de afaceri vrea un nou referendum”.

Scrisoarea a fost semnată, printre alţii, de John Nelson, fost preşedinte al filialei londoneze a Băncii Lloyds, de lordul Paul Myners, fost preşedinte al grupului Marks & Spencer, de Martha Lane Fox, fondatorul companiei Lastminute.com, şi de Richard Reed, cofondatorul Innocent Drinks. Printre semnatari figurează şi James Daunt, directorul Waterstones, precum şi Justin King, fost director al firmei Sainsbury’s, informează Financial Times şi The Guardian.

„Comunitatea de afaceri a primit promisiunea că, în cazul în care se va decide ieşirea din UE, relaţiile comerciale în spaţiul comunitar vor continua să fie fără probleme şi vom avea stabilitate în privinţa viitoarelor relaţii. În pofida eforturilor premierului, propunerile discutate de Guvern şi de Comisia Europeană sunt insuficiente şi nu se apropie de actualele relaţii. Starea de incertitudine din ultimii doi ani a generat deja reducerea investiţiilor, situaţie care face ţara noastră mai săracă. În acest context, ne confruntăm fie cu o ieşire în necunoştinţă de cauză din UE, fie cu un Brexit dur şi devastator. Dat fiind că aceste variante nu au figurat pe buletinul de vot din 2016, credem că este necesar ca acordul final să fie supus votului poporului”, afirmă oamenii de afaceri.

Sute de mii de persoane au manifestat la Londra în octombrie, pentru a cere organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană.

Guvernul Theresa May este contestat puternic

Guvernul Theresa May a exclus în mai multe rânduri organizarea unui nou referendum, argumentând că s-a decis clar în 2016. În referendumul din 2016 britanicii s-au pronunţat la limită (52%-48%) în favoarea Brexit.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a reiterat acest mesaj duminică, potrivit FT: „Premierul a transmis clar, nu va exista un nou referendum. Am avut referendum, în iunie 2016”.

Guvernul Theresa May este contestat puternic din cauza negocierilor pe tema Brexit, care până acum nu au produs niciun rezultat concret. Fostul premier Tony Blair a cerut amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru a putea prelungi negocierile şi a obţine un acord favorabil. Tony Blair, un politician laburist, a subliniat că, oricum, „decizia finală” privind Brexit trebuie să le aparţină alegătorilor.

Recomandările redacției