Pe 19 martie, cluburile sportive și entitățile culturale din Arad au aflat câți bani le revin din fondurile nerambursabile oferite de Centrul Cultural Municipal de Cultură din cadrul Primăriei, dar când vor intra cu adevărat aceștia în conturi? Efectiv pentru sport s-au alocat 6,97 de milioane de lei, între care, mai mult de jumătate, s-au dus către cele mai iubite echipe ale orașului – UTA și FCC Baschet Arad. Pentru ele, acești bani sunt vitali, reprezentând – practic – 80-90% din buget. Și, pe lângă faptul că în fiecare an acești bani vin destul de târziu, cel mai repede în luna aprilie, de această dată, în plină epidemie de coronavirus, aceste fonduri au fost – deocamdată – blocate.
Cum a ieșit totul la iveală? Zilele trecute, UTA și FCC Baschet Arad au solicitat Centrului Municipal de Cultură Arad lămuriri despre data la care se vor semna contractele de finanțare din fonduri nerambursabile, iar, ieri, li s-a comunicat că – deocamdată – nu se pune problema parafării vreunui act. De altfel, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad am reușit să aflăm și punctul de vedere al primarului interimar. „Având în vedere situația actuală și nevoile sistemului me­- dical, luând în considerare și afectarea încasărilor din taxe și impozite, care
influențează nivelul bugetului local,
nu se poate pune acum în discuție semnarea de noi contracte. După ce se vor așeza lucrurile și situația va reveni la un curs mai normal, vom reconsidera toate aceste lucruri. Deocamdată situația sistemului medical-sanitar este absolut prioritară!”, ne-a transmis Călin Bibarț.
Până una alta, prin rectificarea bugetară de zilele trecute s-au tăiat bani de la o serie de evenimente, să le spunem, culturale, cum ar fi: Primăvara în Arad – complex de activități cultural-artistice și sportive, Festivalul istoric-al românilor și cartaginezilor, Festivalul Florilor- FlorAR, Zilele Administrației arădene, Sărbătoarea vecinilor, Supermaratonul Granițe Deschise Bekescsaba-Arad-Bekescsaba, Zilele car-tie­relor Aradului, Oktoberfest, Festivalul Vinului sau Festivalul de film documentar sau Zilele Aradului. De fondurile nerambursabile ale cluburilor sportive nu s-a atins, deocamdată, nimeni, doar că ele sunt blocate prin nesemnarea contractelor cu beneficiarii.
„Oficialii” UTA-ei și FCC Baschet Arad înțeleg situația, dar cum se vor descurca mai departe?
Fără doar și poate, sănătatea arădenilor este pe primul plan în plină epidemie de coronavirus, cu atât mai mult cu toate activitățile sportive sunt total oprite. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că, de exemplu, salariile fotbaliștilor și baschtebalistelor nu trebuie plătite și în această perioadă, chiar dacă există acel ajutor de la stat de 2.340 de lei net pentru fiecare sportiv (reprezentând procentul de 75% din salariul mediu), diferența trebuie cumva suportată din alte fonduri. Care fonduri, iată, nu există deocamdată și cine știe când vor fi deblocate.
Până una alta, „oficialii” principalelor cluburi afectate susțin că înțeleg situația. „Decizia este corectă în această perioadă grea prin care trecem cu toții, sănătatea arădenilor este primordială. Sperăm
într-o revenire cât mai rapidă pe teren şi într-o realocare financiară din partea Centrului Municipal de Cultură Arad la data reluării activității clubului”, ne-a declarat Alexandru Meszar, părintele proiectului UTA. „Datorită situației excepționale, fără precedent din cauza COVID-19, C.S. Baschet Arad înțelege acest lucru, chiar dacă activitatea de performanță are mult de suferit. FCC Baschet Arad speră ca toată această situație să dureze cât mai puțin posibil, iar odată cu ieșirea din starea de urgență, Consiliul Local al Municipiului Arad prin C.M.C.A. să activeze cât mai rapid finanțarea proiectelor nerambursabile depuse pe Legea 350/ 2005, finanțare fără de care activitatea echipei nu poate exista”, a punctat și Marcel Urban, managerul FCC Baschet Arad.
Așadar, în special UTA, care are un obiectiv clar, promovarea în Liga 1, e încurcată puțin de blocarea acestor fonduri. Într-adevăr, situația creată de epidemia de coro­navirus e specială, extraordinară, însă e clar că prin oprirea semnării acestor contracte de finanțare bugetele celor două cluburi rămân în aer, iar conducătorii lor trebuie să găsească alte soluții de finanțare până la încheierea crizei cauzate de virusul SARS-CoV2. Și, bineînțeles, mai trebuie menționat, dacă nu s-a înțeles deja, că și celelalte cluburi care au câștigat fonduri nerambursabile de la CMCA sunt în aceeași situație ca UTA și FCC Baschet Arad.

Recomandările redacției