Anul acesta, după cum se știe, pe fondul problemelor de la nivel central, administrațiile de județ și primăriile și-au aprobat bugetele cu mare întârziere. Implicit, bugetele instituțiilor de stat subordinate au fost afectate.

Pentru Aeroportul Internațional Arad bugetul intră la vot abia la final de mai. În cifre, pe scurt, Consiliul Județean a estimat că, anul acesta aeroportul are nevoie de mai puțini bani decât anul trecut. Practic, Aeroportul Arad ar urma să aibă un buget de circa 8.232.000 de lei, mai mic cu aproximativ un milion de lei decât anul trecut. Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul trecut s-a ridicat la peste 9,25 milioane de lei.

În 2018, în aeroportul Arad s-au făcut unele investiții. S-a realizat renovarea Terminalului I, terminalul vechi, care de 25 de ani nu a mai suferit nicio intervenție.

Revenind la bugetul de anul acesta, chiar dacă per total, bugetul aerogării arădene ar urma să fie mai mic decât cel de anul trecut, cheltuielile de personal sunt ceva mai mari anul acesta.

Transferurile de la administrație, conform legislației în vigoare ar urma să se ridice la peste 6,23 milioane de lei.

Dacă anul trecut, cheltuielile cu personalul Aeroportului Internațional Arad au fost de 2.022.000 de lei, anul acesta, se pare că fondul necesar pentru salariile angajaților va fi ceva mai mare. Mai exact, anul acesta ar urma să se cheltuie cu personalul 2.888.000 de lei. „La determinarea cheltuielilor de natură salarială se va ţine seama şi de necesitatea respectării nivelului indicatorilor de performanţă rezultaţi din planurile de administrare“, se arată în referatul proiectului de hotărâre.

Din documentele care însoțesc proiectul de hotărâre ce intră la vot chiar miercuri reiese că va crește numărul personalului Aeroportului. Așa s-ar explica și fondul salarial mai mare.

Mai multe zboruri în sezonul estival

Trebuie spus că, în urmă cu câteva luni, conducerea Aeroportului Internațional Arad, reprezentată de directorul Ovidiu Moșneag sublinia nevoia de personal, întrucât numărul angajaților este sub necesarul minim.

Cât privește diminuările din buget pentru anul acesta sunt prevăzuți mai puțini bani decât anul trecut, pentru cheltuieli de investiții. O scădere mare față de bugetul de anul trecut al Aeroportului este prevăzută la capitolul „cheltuieli de exploatare“.

Anul acesta, Aeroportul Arad va avea activitate estivală mai dezvoltată decât anul trecut. Oricum, chiar dacă nu au fost introduce zboruri de linie, autoritățile spun că activitatea aeroportului a fost revitalizată.  

De pe Aeroportul Internațional Arad vom avea patru zboruri pe săptămână către Turcia și unul către Tunisia. Miercuri va fi un avion care va decola cu destinația Turcia și unul cu destinația Tunisia. Joi va fi un avion care va zbura în Turcia, iar vineri două, tot cu destinația Turcia. Startul sezonului estival este pe cale să fie dat.

Recomandările redacției