bugetPe nerăsuflate şi fără nicio obiecţie au votat ieri, toţi aleşii jude­ţeni, proiectul de buget al judeţului, aşteptat îndelung în acest an. Conducerea CJA a anunţat că, direcţiile în care vor fi orientate cele mai mari fonduri sunt sistemul de sănătate şi infrastructura şi că, fără a se miza pe fonduri de la Guvern şi cu eforturi de gestionare a ba­nilor vor putea fi susţinute investiţii importante. Momentul prezentării unei radiografii a bugetului judeţului, de către conducerea administraţiei nu a scăpat fără remarci la adresa parlamentarilor arădeni.
Administraţia a putut aproba în sfârşit un proiect al bugetului de venituri şi cheltuieli, acesta trecând cu unanimitate de voturi în şedinţa ordinară de ieri a CJA. În total, veniturile se ridică la 236.169.000 de lei, veniturile proprii ale CJA totalizând circa 81,8 de mi­lioane de lei.
De asemenea, trebuie menţionat că, aproape 68,5 milioane de lei din buget provin din impozite pe venituri şi profituri. Consiliul Judeţean se mai bazează şi pe alţi peste 63,4 milioane de lei, proveniţi din impozite şi taxe pe bunuri şi servicii.
La capitolul surse ale bugetului de stat, după cum arată proiectul, cotele defalcate din impozitul pe venit tota­lizează peste 47,4 milioane de lei, iar sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale ajung la circa 21 de milioane de lei. Astfel se ajunge la suma de aproape 68,5 milioane de lei, menţionată mai sus. Sumele defalcate din TVA se ridică la peste 62,6 milioane de lei, peste 46,2 milioane de lei fiind destinate finanţării cheltuielilor des­centralizate la nivelul judeţului. Banii proveniţi de la Uniunea Europeană, pe proiecte au ridicat bugetul judeţului cu peste 36,8 milioane de lei.
Fonduri mari, împărţite pe sănătate şi infrastructură
Cheltuielile totale din buget se ridică la 250.535.000 de lei, iar condu­ce­rea CJA susţine că vor fi acoperite toate proiectele prioritare. În acest an s-au alocat 84.884.000 de lei pentru investiţii în infrastructură şi sănătate. „Este un an greu, mai ales că suntem pe vârf de plată la proiectele europene şi la investiţiile la care deja ne-am angajat. Cu toate acestea, în bugetul pe acest an am reuşit să acoperim aproape toate investiţiile noi pe care le-am propus, precum şi pe cele pe care trebuie să le continuăm“, a susţi­nut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, secţiile acestuia vor scoate din buget circa zece milioane de lei. Nicolae Ioţcu a amintit cele mai importate investiţii din sistemul de sănătate, unele deja contractate, altele, aflate în stadiu de studiu tehnico-economic. Printre acestea se numără construcţia secţiei TBC a spitalului, în Cartierul Grădişte, pentru care, în acest an au fost prevăzuţi patru milioane de lei şi modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe. Pre­şedintele CJA a spus că se lucrează şi pentru proiectul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului, având în vedere că, aceasta funcţionează într-o clădire veche şi retrocedată.
„Aşteptăm de la Ministerul Să­nătăţii să contribuie cu bani pentru sistemul medical din judeţul nostru, având în vedere că administraţia face eforturi şi alocă sume importante pentru un act medi­cal performant“, a precizat Nicolae Ioţcu.
Trecând la capitolul infrastructură, conducerea CJA a prezentat cele mai importante proiecte, nu înainte de a sublinia că: „pe o perioadă destul de scurtă, datorită transferului forţat de la Ministerul Dezvoltării a drumurilor ce au fost cuprinse în PNDI, CJA trebuie să găsească resurse pentru viitor. Trebuie depuse eforturi substanţiale şi cred că este nedrept ceea ce se întâmplă, în con­textul lipsei resurselor bugetare“.
Printre priorităţi se numără două proiecte aprobate, pentru care au fost începute demersurile. Vorbim de drumul judeţean Variaşu Mic – Iratoşu şi de drumul Dorobanţi – Macea. Acestea beneficiază şi de fonduri transfronta­liere economisite de la alte proiecte. Fonduri substanţiale vor fi alocate pentru modernizarea celor 27,5 de kilometri de drum în sectorul Lipova, o lucrare contractată pe trei ani de zile. Potrivit conducerii CJA, anul acesta, pentru drumurile din această zonă vor fi orientate cinci milioane de lei. Trebuie spus că, pe acest sector, firma constructoare s-a angajat să reabiliteze un tronson de 25,8 kilometri pe drumul DJ 682, ce leagă comunele comunele Birchiş şi Ususău, iar între localităţiile Cruceni- Firiteaz – DJ 682A, pe un tronson de 1,7 kilometri.
Conducerea administraţiei a ţinut să sublinieze lipsa resurselor de la nivel central. „Desigur, am fi putut avea un buget mai bun, dar reuşim să acoperim cam tot ceea ce ne-am propus, fără să mizăm pe bani de la Guvern. Aştept ca reprezentanţii aleşi ai Aradului să arate cum aduc un leu Aradului. (…) Ne-am aşteptat ca bu­getul să treacă fără discuţii în şedinţă pentru că nu văd de ce ci­neva ar putea vota împotriva sis­- te­mului de sănătate arădean. Proiec­­tele au fost aprobate în unanimitate, ceea ce arată că am avut un dialog constructiv“, a conchis pre­şedintele CJA.

Recomandările redacției