Bugetul județului – cel mai mic din ultimii 13 ani a fost aprobat la finele săptămânii trecute, aprobarea bugetară fiind făcută mai devreme decât în alți ani. În conse- cință, conducerea administrației județene are creionat în cifre, planul după care vor fi împărțite fondurile modeste din visteria CJA. Reprezentanții CJA spun că vor trebui să chivernisească un buget sărac, 45 de milioane de euro fiind tăiați de Parlament. Condilierii PSD s-au împotrivit aprobării bugetului, în ședința din 26 ianuarie.
„Avem un buget de subzistenţă, un buget de sărăcie, datorită parlamentarilor PSD-ALDE. Toate localităţile din judeţ au pierdut bani mulţi pentru că parlamentarii au luat banii Aradului. Este o situaţie fără precedent în istoria judeţului nostru. Sub aceste auspicii, am împărţit sărăcia. Am alocat sume pentru continuarea investiţiilor la Spitalul Judeţean, pentru repararea drumurilor judeţene, asistenţă socială, activităţi culturale. Am fost surprins de amendamentele consilierilor judeţeni PSD. În loc să le ceară parlamentarilor lor să voteze interesele Aradului, consilierii judeţeni PSD au vrut să ia bani de la spitalul din Sebiş care deserveşte 70-75.000 de persoane, de la dezvoltarea Pod- goriei Aradului. Ar fi trebuit să fie activi atunci când ni s-au tăiat banii în Parlament, nu acum, când aproape că nu am avut ce să împărţim”, a susținut preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Bugetul Judeţului Arad se ridică la aproape 240 de milioane de lei, bani care trebuie să asigure funcţionarea Consiliului Judeţean şi a tuturor instituţiilor aparţinătoare: Spitalul Judeţean, instituţiile de cultură (Centrul Cultural, Biblioteca, Muzeul), Compania de Transport, Direcţia Generală de Asis- tenţă Socială şi Protecţia Copilului, Învăţământul Special, Aeroportul, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul Militar etc. Se adaugă întreţinerea celor 1.200 de kilometri de drum judeţean, sprijinirea proiectelor comunelor care nu au capacitatea financiară de a le susţine şi, nu în ultimul rând, continuarea investiţiilor. Consilierii judeţeni PSD au votat împotriva bugetului judeţului nostru.
Astfel, în cifre, pentru drumurile judeţene şi comunale s-au alocat 9,926 milioane de lei, repartizarea acestor sume făcându-se în urma solicitărilor comunicate de către unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, a consultării primarilor şi a analizei privind starea tehnică a drumurilor judeţene şi comunale. Din impozitul pe venit şi din cotele defalcate din impozitul pe venit şi din TVA s-au alocat comunelor din judeţ 11, 781 milioane lei, pentru finanţarea proiec- telor acestora.
Fonduri pe proiecte accesate de CJA
Consiliul Județean va trebui să folosească excedentul bugetar din anii trecuți, pentru investiții prioritare. Din banii rămași din alți ani se vor asigura o serie de investiţii în valoare de 53,89 milioane de lei, pentru diferite proiecte. La Sănătate s-au alocat 4,8 milioane pentru cofinanţarea unui proiect şi achiziţionarea de aparatură, iar la dru- muri s-au alocat 34 de milioane, pentru cofinanţarea unor proiecte, cât şi pentru asigurarea documentaţiei şi finanţarea modernizării unor tronsoane de drum judeţean, planul de investiţii cuprinzând şi alte obiective: documentaţie privind restaurarea cetăţilor Şiria şi Şoimoş, respectiv reparaţii la Palatul Cutural (Complexul Muzeal).
Toate proiectele pe fonduri europene la care Consiliul Județean a aplicat au fost accesate. Astfel, anul acesta continuă procedurile tehnice pentru modernizarea drumului Arad-Şiria-Pâncota-Buteni, pentru reţeaua de drumuri transfrontaliere, dar şi în cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, pentru Unitatea de Primire Urgenţe şi Cardiologie.
CJA are cinci proiecte acceptate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală.
Secția de Oncologie – prioritară
Proiectul noii secţii de Oncologie, de pe strada Vicenţiu Babeş, a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă va fi bugetat. „Asta înseamnă că decizia luată în programul Interreg, când Aradul a ales să acceseze fonduri europene pentru drumurile transfrontaliere şi nu pentru secţia de Oncologie, a fost înţeleaptă. Suma bugetată pentru secţia aceasta este de 17 milioane de lei”, a mai spus președintele CJA. Nu în ultimul rând, a fost acceptat proiectul de construcţie a unui nou Spitalul de Psihiatrie din Căpâlnaş – 27 de milioane de lei. Actualul spital funcţionează într-un spaţiu închiriat, iar acest proiect rezolvă una dintre problemele importante ale sistemului sanitar arădean.
Pentru tronsoanele de drumuri judeţene Bârsa-Moneasa-limită de judeţ Bihor, Sânmartin-Olari-Caporal Alexa, Nădab-Seleuş se vor aloca cele mai consistente sume bugetate. Cu privire la drumul Bârsa-Moneasa-limită de judeţ Bihor, preşedintele Consiliului Judeţean susţine că el se integrează în strategia de dezvoltare turistică a judeţului Arad, completând lucrările de modernizare de pe tronsonul Arad-Buteni, pe una dintre cele mai tranzitate artere ale judeţului.
„Din păcate, sumele alocate Consiliului Judeţean nu acoperă toate nevoile noastre. Au fost respinse finanţările pentru drumurile Berzovia-Buziaş-Lipova, Gurahonţ-Buteni, Tauţ-Târnova, Mişca-Apateu-Berechiu. Guvernul nu alocă bani prin PNDL nici pentru reparaţiile capitale la Complexul Muzeal al Judeţului Arad, regretabil, mai ales că ne pregătim pentru Centenarul Marii Uniri iar Aradul este printre judeţele cu cea mai mare contribuţie la acest act istoric. Norocul nostru este că accesăm tot ce se poate din fondurile europene şi asta ne permite să ne dezvoltăm în continuare”, a subliniat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean.
Anul acesta se va demara unul dintre cele mai importante proiecte ale Aradului în sistemul medical, construirea unui complex de Pediatrie, cu cinci etaje, în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Actualitate 49
Calendarul alegerilor parlamentare 2024: când începe campania electorală și când se votează pentru Senat și Camera Deputaților
citește mai mult »