buget

Bugetul judeţului nostru va fi supus astăzi aprobării, în prima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean, din acest an. Se pare că, după noi calcule, resursele de care va dispune administraţia sunt ceva mai mare decât s-a estimat la momentul scoaterii la transparenţă a proiectului de buget. Anul acesta, veniturile Consiliului Judeţean totalizează 255,21 milioane de lei, cam tot cât a fost disponibil şi anul trecut. Cheltuielile administraţiei se ridică însă la 282.325.000 de lei, conform proiectului care va sta astăzi pe masa aleşilor judeţeni, în vederea supunerii la vot. CJA mai dispune însă şi de un excedent bugetar de pe anul trecut.

Trecând la defalcare trebuie spus că veniturile proprii totalizează peste 82,76milioane de lei. Cât priveşte sume de la bugetul de stat, aproape 70 milioane de lei din buget sunt cote şi sume defalcate din impozitul pe venit. Din această sumă, peste 48,1 milioane de lei sunt cote defalcate din impozitul pe venit şi 21,33 de milioane, sume din cote defalcate, pentru echilibrarea bugetelor locale. Mai departe, sumele defalcate din TVA se ridică la 57,6 milioane de lei. Astfel, din sumele defalcate din TVA, pentru echilibrarea bugetelor locale este disponibilă o sumă de 9,87 milioane de lei, sumele defalcate pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului însumează peste 42,7 milioane de lei iar cele pentru finanţarea cheltuielilor la drumuri, cinci milioane de lei. Cele 57,6 milioane de lei din surse ale bugetului de stat vor fi împărţiţi pentru sistemul de protecţie a copilului, lactate şi panificaţie pentru elevi şi preşcolari, cheltuieli privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, învăţământ special, serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor şi lista ar putea continua. Pentru proiectele cu finanţare europeană derulate de CJA şi instituţiile din subordine este disponibilă o sumă de 46,8 milioane de lei.

Cheltuieli mari pe social     

La capitolul cheltuieli, circa 41 de milioane de lei au fost puse de o parte pentru bunuri şi servicii, adică cheltuieli pentru funcţionarea activităţii proprii şi a instituţiilor din subordine. La capitolul „transferuri între unităţi ale administraţiei publice“, cei mai mulţi bani sunt rezervaţi pentru plata indemnizaţiilor cu handicap în judeţ şi anume, peste 45,6 milioane de lei. Pentru capitolul „sănătate“, s-au rezervat peste opt milioane de lei, însă sistemului medical îi vor mai fi alocate fonduri şi pe alt capitol.

Bugetul creditelor interne va dispune de aproape 28 de milioane de lei, pentru susţinerea proiectelor pe care administraţia le are în derulare în judeţ. În ceea ce priveşte rambursările de credite, pe acest capitol a fost rezervată o sumă de 18,6 milioane de lei, pentru împrumuturile contractate de administraţie, pentru investiţii realizate ori aflate în derulare. Pentru investiţiile în infrastructura rutieră, derulate cu finanţarea CJA sunt disponibile laun prim calcul peste 9,6 milioane de lei.

Sandra Stoler

Proiectul bugetului judeţului pe acest an defalcat, precum şi alte anexe legate de gestionarea resurselor pot fi vizualizate descărcând fişierele de mai jos.

referat buget               investitii_2014          ANEXA_3_BUGET_2014 (2)       anexa_6              anexa_7   ANEXA__8_PLAFON_SALARII__2014

 

 

 

  • intrebare, spune:

    De ce mai exista Camera Agricola in cadrul CJ ? DE ce sunt atatea posturi ?

    In Arad a luat fiinta CAMERA AGRICOLA – cea care ii reprezinta pe fermieri !!
    De ce nu desfintati cea din cadrul CJ si cheltuiti banii -pe toti „aciuitii ” de acolo. Stim cum au ajuns toti acolo si cata branza fac fiecare.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției