sedintaDupă o aşteptare îndelungată, proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului ar urma să intre la vot, săptămâna viitoare. Consiliul Judeţean a stabilit deja data şedinţei ordinare în cadrul căreia aleşii judeţului îşi vor putea exprima opţiunea, vizavi de bugetul pe 2013. Vorbim de un buget semnificativ mai mic decât în anii trecuţi, conform cifrelor din proiect.
Pe data de 27 a acestei luni, admi­nistraţia ar urma în sfârşit să aprobe bugetul de venituri şi cheltuieli. Proiectul este scos deja la transparenţă de la finele primei săptămâni a acestei luni.
Întârzierea aprobării bugetului a făcut ca activitatea administraţiei, precum şi a primăriilor din judeţ să aibă de suferit, neputând fi demarate lucrări şi nici continuate cele deja începute. Trebuie spus că, potrivit proiectului de buget, în total, veniturile administraţiei judeţene se ridică la 143.472.000 de lei, veniturile proprii ale CJA totalizând circa 81 de milioane de lei.
De asemenea, trebuie menţionat că, aproape 68,5 milioane de lei din buget provin din impozite pe venituri şi profituri. Consiliul Judeţean se mai bazează şi pe alţi peste 63,4 milioane de lei, proveniţi din impozite şi taxe pe bunuri şi servicii.
După cum arată proiectul bugetului de venituri, cotele defalcate din impozitul pe totalizează peste 47,4 milioane de lei, iar sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale ajung la circa 21 de milioane de lei. În consecinţă astfel se ajunge la suma de aproape 68,5 mili­oane de lei, menţionată mai sus.
În ceea ce priveşte cheltuielile estimate de administraţie, acestea sunt de peste 155,58 de milioane de lei, din care, sistemul medical va „absorbi“ din start aproape 11 milioane de lei. La capitolul „drumuri şi poduri judeţene“ s-a prevăzut o sumă de 26 de milioane de lei, iar pentru „cultură, recreere și religie”, nu mai puţin de 13 milioane de lei. Proiectul de buget nu este însă unul definitiv, acesta urmând să sufere modi­ficări în urma dezbaterilor autorităţilor.
Potrivit declaraţiilor făcute de conducerea judeţului până la acest moment, cele mai mari investiţii, pentru care s-au făcut deja demersuri ar urma să se facă în sectorul medical. O serie de proiecte pentru reabilitare, moder­nizare şi dotare a Spitalului Clinic Jude­ţean şi a secţiilor acestuia au fost deja aprobate de CJA, unele lucrări fiind deja contractate.
Proiectele de împărţire a banilor în judeţ n-au fost însă finalizate, astfel că deocamdată, primăriile nu ştiu exact cu câţi bani se vor alege. În 2012, veniturile totale ale bugetului judeţean se ridică la 279.303.000 de lei, cheltuielile fiind stabilite la peste 292 de mi­lioane de lei.

Recomandările redacției