clmAprobarea Bugetului Municipiului Arad pe anul 2015 a fost amânată cu o săptămână, după ce, marţi, Executivul Primăriei a constatat că nu este acoperit plafonul de salarizare, fapt care ar duce la concedieri masive şi chiar la închiderea unor instituţii din subordinea administaţiei locale.
Unii dintre consilierii locali au venit la şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal, al cărei punct principal de pe ordinea de zi a fost aprobarea Bugetului oraşului, pregătiţi cu amendamente prin care şi-au exprimat dorinţa de a se aloca bani pentru mai multe obiective.
Însă, primarul a atras atenţia asupra faptului că Guvernul nu a acordat municipiului Arad plafonul de salarizare corespunzător fapt care poate duce la incapacitatea de a funcţiona a instituţiei.
În aceste condiţii, vor fi blocate angajările, atât în Primărie cât şi la Filarmonica de Stat Arad, la Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară Arad, la Centrul de Îngrijire a Persoanelor Vârstice, nu va putea fi acordată norma de hrană poliţiştilor locali şi nu vor putea fi mărite salariile persoanelor angajate la cabinetele me­dicale şcolare.
Concedieri la Primărie, Filarmonică şi Teatru
Primarul le-a explicat consilierilor locali faptul că a fost contestat nivelul maxim de cheltuieli de personal primit de la bugetul de stat, solicitându-se reluarea analizei necesarului de cheltuieli şi suplimentarea sumei, însă nu s-a primit răspuns.
În opinia primarului, lipsa banilor va duce la concedieri masive în administraţie.
„Domnii consilieri trebuia să voteze o reducere de personal atât la Filarmonică, la Teatru, la Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară, cât şi la Primărie. Deşi Primăria are banii necesari pentru a plăti salariile, Guvernul României, prin domnul prefect şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, au diminuat plafonul municipiului Arad, nemeritat. Există în acest moment un plafon de salarii mai mic decât anul trecut, în condiţiile în care a crescut salariul minim pe economie, au apărut anumite bonusuri pentru funcţionari, ceea ce înseamnă că va trebui să reducem numărul angajaţilor. În cazul în care plafonul de salarizare nu va fi mărit avem un număr de oameni care trebuie să plece din Filarmonică, de la Teatru, de la Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară, din Primărie. De asemenea, vor trebui concediaţi asistenţii personali ai persoanelor cu handicap, pentru că deşi noi avem bani, nu putem să-i dăm pentru că nu se încadrează în valoarea plafonului de salarizare. Va fi foarte greu pentru că aceşti oameni nu sunt angajaţii Primărie, sunt asistenţii persoanei cu probleme şi nu ştiu cum se va rezolva această problemă”, a menţionat primarul.
Delegaţie din administraţia locală la Prefectură
Şedinţa Consiliului Local Municipal de marţi a fost întreruptă pentru 10 minute, timp în care Executivul şi liderii grupurilor politice s-au retras pentru consultări şi pentru a stabili ce trebuie făcut pentru rezolvarea situaţiei.
Astfel, s-a luat decizia ca o delegaţie formată din cei doi viceprimari, dar şi din liderii grupurilor politice din Consiliul Local să solicite Prefecturii şi parlamentarilor rezolvarea situaţiei.
„Împreună cu consilierii, inclusiv PSD, s-a convenit să existe o delegaţie, care să meargă vineri, la ora 12.00, să-l convingă pe domnul prefect şi pe parlamentarii PSD să mărească plafonul de salarizare astfel încât instituţiile să poată să funcţioneze. Acum, fac apel şi la sindicatul de la Filarmonică, care a fost foarte vocal la un moment dat, la sindicatul de la Teatru, la sindicatul de la Primărie, să meargă la domnul prefect şi să-l convingă că oamenii aceştia merită să fie angajaţi în posturile în care au fost şi până acum. Sper să fie convinşi şi parlamentarii PSD, pentru că ei l-au pus pe domnul Pribac prefect”, a mai spus primarul.
Acesta a mai adăugat că „prefectul este un om politic”.
„Am mai spus şi o repet că prefectul este un om politic, pentru că una este să ai o problemă cu primarul şi alta este să ai ceva cu oraşul. Confirm că, astăzi, Prefectura nu este o instituţie pentru arădeni. La fel cum s-a întâmplat cu PUZ zonă monumente protejate, caz în care Prefectura a atacat în contencios administrativ, integral planul astfel încât nimeni nu mai poate construi în Arad nimic, la fel lucrează şi în acest moment cu instituţiile administraţiei”, a mai spus primarul.
La rândul său, viceprimarul Levente Bognar a spus că salariile angajaţilor din Primărie sunt sub nivelul celor care lucrează în administraţie în ţările UE, cel mai mici salariu din Primărie fiind de 752 de lei, în timp ce 12 persoane din aceeaşi instituţie au un salariu de peste 2.500 de lei.
De asemenea, secretarul Primăriei, Lilioara Stepănescu a informat faptul că, în cazul în care nu vor fi acordate salariul minim pe economie, norma de hrană poliţiştilor locali şi măririle de salarii prevăzute de lege, cei din administraţie riscă să fie amendaţi.
Atât primarul cât şi consilierii locali au hotărâr amânarea votului Bugetului municipiului pe anul 2015, până săptămâna viitoare.

Recomandările redacției