Arădenii care au fost curioși să afle cum arată Bugetul municipiului pe anul 2018 și mai ales cei care au avut propuneri cu privire la modul în care ar trebui să fie cheltuiți banii contribuabililor au răspuns invitației autorităților locale de a participa la dezbaterea organizată, marți, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei. Asta, în condițiile în care proiectul de buget a fost pus la transparență acum două săptămâni, după cum vă informam într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru.
Potrivit primarului Gheorghe Falcă, Bugetul pe 2018 este mai sărac decât cel de anul trecut ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%. „Dacă în 2017, bugetul general al municipiului Arad a fost de 704.542.000 lei, anul acesta administraţia locală are la dipoziţie un buget general de venituri şi cheltuieli în sumă totală de 623.513.000 lei, din care 422.190.000 lei reprezintă veniturile bugetului lo­cal. Capitolul rezervat investiţiilor va avea o pondere de circa 39% din întregul buget. Vorbim des­pre lucrări începute, care continuă anul acesta în sumă de 163.983.000 lei, lucrări noi care se ridică la 40.849.000 lei şi achiziţii de bunuri şi alte cheltuieli care însumate ajung la 38.801.000 lei”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei.
Investiții în sistemul sanitar
Buget paginaPotrivit reprezentanților municipalității, anul acesta urmează să se facă o serie de investiții în sistemul sanitar.
Astfel, edilii plănuiesc să se ocupe de reabilitarea faţadei clădirii ORL, Oftalmologie, Oncologie şi Dermatologie, lucrare pentru care a fost alocată suma de 1.000.000 lei; reabilitarea blocului operator al Secţiei de Urologie din cadrul Spitalului Judeţean Arad, pentru care au fost alocați 1.350.000 lei  şi reparaţia capitală a acoperişurilor Pavilionului A – Secţia Interne, in­- vestiție estimată la 748.000 lei. De menționat că potrivit autorităților locale, acestea sunt doar o parte din lucrările care vor fi demarate în acest an, valoarea totală a acestora ridicându-se   la 4.896.000 lei. Mai trebuie spus că pentru „Cultură, recreere şi religie”, municipalitatea a alocat 107.036.000 lei,  aproape un sfert din această sumă, 26.205.000 lei, urmând a  fi investită în bazele sportive, iar 23%, 24.333.000 lei, în întreţinerea grădinilor publice, a parcurilor, zonelor verzi şi de agre­- ment. „În ceea ce priveşte lucrările de infrastructură, cea mai mare sumă a fost alocată reparaţiei, respectiv modernizării străzilor din municipiu (50.570.000 lei). 20.000.000 lei au fost alocaţi iluminatului public, iar 30.000.000 lei salubrizării domeniului public. 67% din investiţiile propuse în bugetul general pe 2018 se vor realiza din bugetul local şi excedentul bugetar, 16% din credite externe, 14% din proiecte, iar 3% din transferuri”, se mai arată în comunicat.
Fonduri externe                     nerambursabile
De menționat că edilii plănuiesc și să se ocupe de o serie de proiecte care se vor realiza din fonduri externe nerambursabile. Este vorba despre modernizarea sistemului de transport public cu tramvaiul, material rulant, infrastructură, crearea sistemului de e-ticketing şi monitorizare video, construirea podului peste râul Mureş pentru realizarea legăturii între piaţa UTA şi strada Ştefan cel Mare, achiziţia de autobuze hibride de mică şi mare capa­citate, precum şi cumpărarea a 30 de tramvaie noi, amenjarea zonei de agrement Mărului, sau reabilitarea termică a unor blocuri de locuinţe şi unităţi de învăţământ.
Propunerile urmează să fie analizate
După prezentarea făcută de primarul Gheorghe Falcă, arădenii prezenți la dezbatere au vorbit despre situaţia CET-ului, stadiul reabilitărilor blocurilor de locuinţe, transportul public local şi investiţiile în spaţiile verzi din municipiu. Au luat cuvântul deputatul Sergiu Vlad, Florin Stana, Dorin Stanca de la BOARD Arad, Dorina Lupşe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative, şi Silviu Dascăl. „Propu- nerile făcute urmează să fie analizate şi s-ar putea regăsi în forma finală a proiectului care va fi supus votului con­silierilor locali municipali în ultima şedinţă din luna ianuarie”, promit reprezentanții Primăriei.
(L.Ș.)

Recomandările redacției