Bulci Fest – două seri de muzică folk, de cea mai înaltă calitate

0
583

Bulci Fest a căpătat deja notorietatea unui festival național. S-a ajuns la edițiile XII și XIII de muzică folk de cea mai bună calitate, cu cei mai buni artiști din România adunați pe scena localității din comuna Bata. Au fost două ediții deoarece una a rămas restantă, cea de anul trecut, din cauza pandemiei de Coronavirus. Așa că iubitorii de muzică folk și-au luat revanșa în cele două zile, de 6 și 7 august. Au fost sute de mașini, corturi și câteva mii de spectatori veniți din împrejurimi și chiar din județele limitrofe.

Locul desfășurării evenimentului a fost în preajma Castelului Mocioni, un teren amenajat în cele mai profesioniste condiții. S-a văzut mâna de gospodar a conducerii primăriei, prin inițiatorul Ladislau Heleport, care bineînțeles are susținerea edilului șef Ion Micurescu. Felicitări pentru eveniment trebuie transmise în egală măsură și organizatorilor, jurnalistului Orlando Toader, Silviu Ture și Ionel Costin. Aceștia au fost sufletul acestui eveniment, fiind sprijiniți de mai mulți sponsori.

Prezența uriașă a spectatorilor a putut să fie din două motive: prima, din cauză că oamenii au fost ținuți sub restricții din cauza pandemiei și în sfârșit au avut posibilitatea să iasă la un eveniment cu totul deosebit, iar al doilea motiv l-ar putea reprezenta faptul că pe scenă au urcat cântăreți de certă valoare, adevărați monștri sacri ai muzicii românești. Sigur că a doua variantă este cea mai plauzibilă, la care se adaugă locația de poveste. Chiar dacă sunt temperaturi de cuptor, la Festivalul de la Bulci este plăcut deoarece este o zonă cu multă umbră.

Eu am fost pentru prima oară în această zonă și îi îndemn și pe alții să meargă chiar și peste săptămână, cu un cort și cu familia.

Am văzut că la festival au venit foarte mulți cu scăunele și pături. Nu pot să nu remarc faptul că deși am mai fost și cu alte ocazii la diferite activități în județul nostru, aici parcă a fost altă lume din orice punct de vedere. Probabil și muzica aceasta folk a făcut să te simți așa de bine.

În același timp, tarabele au fost pline de bunătăți. Tot ce ți-ai dorit ai găsit cu această ocazie, la evenimentul de la Bulci. Parcă totul se desfășura după o mare disciplină, mai ales când am aruncat privirea în acel cort unde am observat foarte multe persoane cu părul cărunt ascultând parcă cu sfințenie muzica folk.

Emblema muzicii folk, pe scena de la Bulci

Cei prezenți pe scenă au rămas încântați de numărul uriaș al spectatorilor veniți la Festivalul folk de la Bulci. Mai ales că sunt niște oameni primitori, cu mult bun simț și respect și mai ales că anul trecut le-a lipsit muzica folk.

În cele două seri au urcat pe scenă spuma de valori a muzicii folk românești. Vineri: Mircea Baniciu, Emeric Imre, Mircea Rusu, Corso, Monica Cojocariu, Oliver Goilean, Raul Nica. Sâmbătă: Mircea Vintilă, Victor Socaciu, Adrian Ivanițchi, Mircea Bodolan, Daniel Julean, Nicoleta Brola, Florin Jianu, Anastasia Solomie. Programul a fost prezentat de îndrăgita prezentatoare TV, Izabela Vekas.

Una peste alta, totul a decurs armonios, în tonul muzicii și de acum înainte promitem că vom fi spectatorii fideli ai acestui minunat festival de folk.

 

Noi am ținut să acultăm câteva puncte de vedere ale domnului ing. Ion Micurescu, primarul comunei Bata, de care aparține localitatea Bulci: „Acest festival are continuitate, în fiecare an vin tot mai mulți iubitori ai folkului. Sperăm ca generația care urmează să îmbrățișeze muzica de folk. După cum ați observat, o bună parte dintre cei prezenți au părul cărunt“.

Am observat asta și noi, domnule primar Ion Micurescu. Această locație se potrivește perfect cu acest festival.

Da, mai ales atunci când vremea ne permite, așa cum a fost în acest an. Au venit, ce-i drept, mulți poate din curiozitate. Participanții fideli ai Festivalului de la Bulci știau piesele pe din afară, în special ale lui Mircea Vintilă sau Bodolan. Ați văzut că lumea cânta împreună cu ei. Foarte mulți au venit cu scaune de acasă și au stat până la sfârșit, chiar dacă la un moment dat a fost destul de răcoare.

Deci de la un an la altul, acest festival ia amploare. Noi, cei de peste Mureș suntem bănățeni făloși, astfel că și eu am fost mândru că am fost gazda câtorva dintre ei.

Concluzia mea este: două într-o ediție și un mare succes!

Vă mulțumim pentru interviu, domnule primar Ion Micurescu!

Într-adevăr, succesul a fost unul uriaș, iar dovadă a stat atât numărul participanților cât mai ales aplauzele cu care i-au apreciat pe artiștii de pe scenă. Noi îi felicităm și îi aplaudăm și pe cei din spatele scenei, care au făcut posibil acest eveniment: locomotiva, în persoana viceprimarului Ladislau Heleport și bineînțeles tuturor celor de lângă el, împreună cu organizatorii. Le urăm și noi succes în tot ceea ce fac!

Voicu Sida

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.