Halmagiu 2 Halmagiu 3 Halmagiu 4 Halmagiu 5 Halmagiu 6Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a făcut ca piaţa hălmăgeană de sâmbăta trecută să fie plină de oameni. Ca niciodată, au venit gospodari din toată Ţara Moţilor, incusiv din localităţile aparţinând judeţelor învecinate, respectiv Hunedoara şi Alba. Cât despre moţii din comuna Hălmagiu, există deja o tradiţie ca să vină sâmbăta în localitatea de reşedinţă, fie ca să facă cumpărături sau să vândă produse la piaţă, fie să-şi rezolve treburile pe la primărie sau la dispensar. Venind în întâmpinarea oamenilor, edilii comunei noastre au stabilit ca funcţionarii comunali să lucreze sâmbăta ca zi normală de lucru, urmând ca să-şi ia liber, prin rotaţie, în alte zile lucrătoare. La fel procedează şi medicii de familie sau medicul veterinar, precum şi agenţii ecomomici privaţi de pe raza comunei, astfel că toate magazinele şi atelierele funcţionează la foc continuu în zilele de sâmbătă. Numai că de data aceasta, fiind o mare sărbătoare creştinească, după slujba de la biserică piaţa din Hălmagiu s-a umplut de lume. Cu mic, cu mare, s-au abătut din drumul lor spre casă pentru a trece printre tarabe şi pentru a se mai întâlni unii cu alţii şi pentru a mai sta de vorbă. Am profitat şi noi de această ocazie, plimbându-ne de-a lungul şi de-a latul pieţei şi ascultând ce mai discută oamenii. Piaţa era plină cu fel de fel de produse. Dacă vorbim despre fructe şi despre legume, atunci putem afirma foro nici un dubie că sâmbăta trecută s-a bătut orice record în domeniu. Tarabele au fost pline cu roşii, cu ardei, cu varză de sezon, cu ceapă, salată, pepeni şi lubeniţe, cu piersici şi caise, mere şi portocale, banane şi kiwi. A fost raiul fructelor şi legumelor, cum spunea un pieţar din Brusturi. La sectorul de unelte şi de accesorii gospodăreşti, tarabele erau la fel de bogate. Doar piaţa de animale era ceva mai firavă, în sensul că fiind zi de mare sărbătoare, cumpărătorii nu s-au prea înghesuit şi în acest sector. Cei mai mulţi dintre oameni stăteau pe lângă tarabele cu virşlii şi cu mici deschise de către cunoscutul om de afaceri Gelu Sida, căruia i s-a dus vestea şi povestea până peste munţi. Aşa se face că virşlii de Hălmagiu au devenit un adevărat brand alimentar şi turistic pentru zona noastră, iar comercianţii şi cumpărătorii ce vin îi piaţa din Hălmagiu, chiar şi cei din judeţele învecinate, cumpără acest produs şi pentru acasă. Iar la târg, ca la târg, în faţă cu o porţie de virşlii şi cu o halbă de bere, oamenii încep să vorbească şi tăifăsuiască despre toate cele care sunt sub soarele bunului Dumnezeu.
Problema desfiinţării Judecătoriei de la Gurahonţ
Unul dintre cele mai discutate pro­bleme la piaţa din Hălmagiu de sâmbăta trecută a fost cea a posibilei desfiinţări a Judecătoriei de la Gurahonţ. Trecând pe lângă un grup de oameni care discutau despre acest lucru, m-am trezit chemat de către domnul Gavrilă din Luncşoara, care spunea că „am citit chiar în ziarul dumneavoastră că ar fi posibil ca să se desfiinţeze Judecătoriile din Gurahonţ şi din Chişineu-Criş. Eu am mai apucat, dragii mei, să mă scol cu noaptea-n cap şi să merg până la Judecătoria de la Ineu, că pe-atunci nu exista Judecătorie la Gurahonţ. Numai că pe vremea aia circulau trenurile şi nu era nici o problemă să mergi şi să vii de la Ineu. Acuma, pierzi toată ziua de lucru şi nici nu ştiu dacă mai ai cu ce să te întorci înapoi în sat.” Intră în discuţie şi o femeie din Leasa, care este de părere că „astea-s vremurile de pe urmă. Am 79 de ani şi aşa vremuri nu am mai apucat. Nici nu poţi să mori, Doamne iartă-mă, că n-au ai tăi cu ce să te îngroape. Dacă mergi la doctor, n-ai ce căuta dacă n-ai bani. Apoi, la farmacie, medicamentele sunt peste cap de scumpe. La magazin se scumpesc produsele cu ziua, iar acum am auzit că au scumpit şi curentul electric. Asta să scrieţi la ziar, că nu mai biruim cu scumpeturile astea.” Cu încetul, pro­blema Judecătoriei de la Gurahonţ a fost abandonată, iar oamenii au început să discute despre greutăţile vieţii de zi cu zi: „N-am crezut să ajungem ca să ne pară rău după Ceauşescu, dar vă spun eu că dacă mergem tot aşa, îi vom ridica statuie ca lui Lenin – intră în vorbă un om venit din Brad. Mai bine să nu fi ştiut de libertatea de a muri de foame, decât să apucăm vremurile astea. Bine-a spus femeia de-aici, că-s vremurile de pe urmă.” O altă femeie de la masă, pe care nu o cunosc, ne spune că „şi copiii de la şcoală au început să vorbească despre greutăţile de-acasă. Dacă îi asculţi, îţi spun toate probleme cu care se confruntă părinţii lor. Toţi îl regretăm pe Ceauşescu, mai puţin ăia care fură şi care se îmbogăţesc de la stat, că nu-i mai satură bunul Dumnezeu. Sunt dăscăliţă pensio­nară, dar n-am crezut să apuc vremurile când hoţia să ajungă la putere. Eu i-am învăţat altfel pe copii, că munca este cea care te răsplăteşte. Acuma, dacă m-au crezut şi-au sărăcit, n-am ce să le fac. Eu nu i-am învăţat să fure.”
Pregătiri pentru Nedeia de la Hălmagiu
După ce ne-am întors din piaţă ne-am oprit pentru câteva momente în centrul localităţii unde, în această săptămână, edilii comunei au început să pregătească piaţa în care se va desfăşura Nedeia de la Hălmagiu. Este vorba despre piaţa Monumentului lui Avram Iancu, care se găseşte în imediata vecinătate a modernei scene care a fost amenajată prin Proiectul 3.2.2, despre care v-am informat la vremea cuvenită. Acum, muncitorii de la ajutorul social au fost convocaţi de către cei de la primărie pentru a înfrumuseţa parcul din centrul localităţii, pentru a reface rondourile de flori, pentru a planta flori de sezon şi pentru a toaleta arburştii ornamentali şi pomii care străjuiesc aleile. De asemenea, se repară băncile care au fost vadalizate de către unii indivizi iresponsabili, după cum se repară şi locul de joacă pentru copii. De fapt a devenit o tradiţie, ca în fiecare zi de luni, să se facă curăţenie în toată loca­litatea, mai ales că trebuie igienizată şi piaţa cu tot ceea ce a rămas în urma comercianţilor după târgul de sâmbătă. Prin urmare, la Hălmagiu lunea este zi de curăţenie generală. Cu atât mai mult a fost cazul zilei de ieri, când la curăţenia obişnuită s-a adăugat şi inimenta Nedeie hălmăgeană care trebuie să găsească localitatea mai frumoasă ca oricând. Şi asta, pentru că investiţiile mari efectuate în infrastructura localităţii s-au apropiat de final, de momentul recepţiei finale, iar aspectul localităţii noastre este, într-adevăr, unul de admirat. Şi despre acest lucru s-a discutat, laudativ, în piaţa de la Hălmagiu, mai ales de către gospodarii veniţi din alte comune şi din alte judeţe, unde se pare că nu s-au întâmplat astfel de lucruri frumoase. Toţi ladă prestaţia primarului şi viceprimarului din Hălmagiu, precum şi înţelepciunea consilierilor, care nu doar că s-au străduit, dar au şi putut să facă din localitatea noastră o localitate modernizată din toate punctele de vedere. „Şi-ai noştri se străduiesc – ne-a spus omul cu care am stat de vorbă de pe lângă Brad – dar nu prea pot. Tot zic că lucrează şi ziua şi noaptea, dar în urma lor nu se vede nimic de douăzeci de ani. Ba se mai dărâmă unele, altele…”

  • halmagean spune:

    Domnule  Sida  sa nu  scrieti  minciuni .  De  data  asta  doar un aspect :   cei  din  trecut  care  au  asfaltat  Halmagiu   au  facut  din centru  comunei si un  trotuar  asfaltat  care  trecea  prin  fata  bisericii si mergea in  jos  pana la  casa  parintelui  Berea,  astazi  proprietatea  lui  Motica  Horea .  Acest  trotuar a fost  stricat  de  oribila lucrare realizata in  Halmagiu sub  obladuirea  acestui  primar ,  cu  rigole  si  podete . Veniti  intr-o  zi de  Duminica  sa  vedeti si sa  faceti  poze ,  cum  oamenii  care vin sau  pleaca de la  biserica  ,  circula ca  animalele sau ca  masinile  pe  drumuletul asfaltat pe  care  nu  incap doua  masini in  acelasi  timp ,   deoarece  trotuar  nu  mai  este,  ba  mai  mult  cica  sau  terminat  banii ,   si  trebuie  facuta  receptia  finala  la  oribila  lucrare …   Sa  inteleg   ca  daca  sau  terminat  banii,  nu  mai au  de  unde  fura… ???

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției