Întotdeauna campaniile pentru alegerile prezidenţiale au fost împănate cu scenarii care mai de care aiuritoare şi incredibile pentru cei cât de cât avizaţi, dar perfect credibile în faţa electoratului mânat în luptă doar de emoţii. Aşa a fost în campania pentru alegerile anterioare, în urma cărora Klaus Werner Iohannis a ieşit câştigător, mai ales pe seama uriaşei manipulări pe facebook în special. Aşa va fi şi acum, bulgărele scenariilor, odată ajuns pe pantă va creşte exponenţial, devenind imens. Deja se fac tot felul de calcule şi se emit diverse analize urmate de concluzii. Unele dintre ele, foarte puţine, sunt rezultatul unui demers pur personal, fie de natură profesională, fie pur şi simplu de dragul analizelor şi speculaţiilor. Celelalte, mult mai multe, au la bază manipularea conştientă şi interesată, în sluj­ba celui care plăteşte.
Se spune, de pildă, că Dan Barna este omul lui Florian Coldea, care vrea neapărat să-l propulseze pe acesta în turul doi, în dauna Vioricăi Dăncilă. Personal, nu cred în această teorie, a devenit de mult foarte clar că serviciile, din care face parte şi Coldea, sunt la dispoziţia lui Iohannis. Teoretic, ar fi posibil ca Sistemul, pentru a fi sigur de victorie, să prefere un tur doi între Barna şi Iohannis, pentru a exclude orice surpriză a stângii. Practic, însă, Sistemul nu va risca o altă mare surpriză, foarte neplăcută, din partea electoratului.  Chiar dacă Dan Barna este sub cota de încredere şi de popularitate a USR, adepţii acestui partid vor vota candidatul partidului. Or, chiar dacă Dan Barna ar fi un om al Sistemului, nu are cum cum să fie preferat în dauna celui care îl conduce. Deja este de mult limpede că Iohannis nu doreşte să aibă în turul doi un alt contracandidat decât Viorica Dăncilă, pe care nu are cum să nu o învingă lejer, având în vedere puternicul curent anti-PSD. Este logic să preferi un adversar care nu are absolut niciun potenţial de creştere în turul doi unuia care are la dispoziţie un bazin electoral foarte mare, inclusiv o parte a propriului tău bazin electoral.
Dealtfel, Iohannis chiar a trasat Sistemului sarcina de a o ajuta pe Viorica Dăncilă să ajungă în turul doi, el însuşi făcând o serie de manevre pentru respectarea trocului făcut cu aceasta, respectiv menţinerea la guvernare şi, prin intrarea în turul doi, la cârma PSD. Prin urmare, este foarte posibil ca zvonul vehiculat cu titlu de analiză să fie tocmai în folosul lui Dăncilă. Alăturarea lui Barna cu Florian Coldea nu îi va aduce Vioricăi Dăncilă vreun vot în plus, dar cu siguranţă îi va produce serioase daune lui Dan Barna, plasându-l sub Viorica Dăncilă. Aştept cu nerăbdare să văd ce scenarii vor apărea cu privire la alţi candidaţi, în caz că barometrul va indica şanse apreciabile pentru unul sau altul. Mă refer în special la Diaconu şi Paleologu, care pot produce surprize. În funcţie de evoluţia scoprului lor în sondaje şi analize subterane, vor avea sau nu vor avea ei înşişi surprize, deloc plăcute.

Recomandările redacției