Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană au afirmat că Bulgaria, care vrea să adopte moneda unică până la încheierea mandatului său la preşedinţia Consiliului UE, nu este pregătită să adere la zona euro, relatează Mediafax.

În urma analizării compatibilităţii legale a statului bulgar şi îndeplinirii criteriilor de convergenţă, „Comisia consideră că Bulgaria nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru a adopta euro”, se arată în raport. Raportul formează o bază pentru decizia Consililui UE dacă va aproba sau nu aderarea statelor din Blocul comunitar la zona euro.

Într-un comunicat separat, Banca Centrală Europeană a afirmat aceeaşi concluzie. „Legislaţia Băncii Naţionale a Bulgariei, BNB, combaterea corupţiei şi legislaţia privind instituţiile de credit nu îndeplinesc toate cerinţele privind independenţa băncii centrale, interdicţia de finanţare monetară şi integrarea legală în sistemul euro”, se arată în raportul publicat de BCE.

Comisia a afirmat că Bulgaria îndeplineşte câteva condiţii privind finanţele publice şi criteriul stabilităţii preţurilor, însă cele două instituţii europene nu recomandă invitarea Bulgariei în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM-II). Comisia a reamintit că este nevoie ca un stat să participe la acest mecanism pentru cel puţin doi ani înainte de a putea adera la zona euro. „Este nevoie de mai mult progres în adresarea vulnerabilităţilor din sectorul financiar şi în completarea reformei privind insolvenţa”, se mai arată în raportul Comisiei.

Cu toate acestea, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat, în urma summitului între UE şi statele din Balcanii de Vest, că Franţa speră ca Sofia să se alăture în curând Mecanismului Ratelor de Schimb.

Recomandările redacției