burleanu33Aurel Brașoveanu și al lui orga­nism nerecunoscut de toate grupă-rile din eșalonul secund al fotbalului românesc a mai bifat un moment destul de stânjenitor. Întâlnirea de la Sărata Monteoru, găzduită de o terasă, nu a fost onorată de destule grupări din circuitul ligii secunde, printre acestea numărându-se și cele arădene, UTA și Șoimii Pâncota.
Președintele – finanțator al grupării din Podgorie chiar își motiva absența într-o manieră plastică: „Nu poți organiza o nuntă dacă nu știi câți meseni ai”. Pavel Piroș s-a referit la termenul de 20 iulie acordat echipelor ce binevoiesc să se înscrie în ediția următoare a ligii secunde, data până la care întâlniri de genul celora din stațiunea buzoiană sunt inutile.
Cam pe aceeași lungime de undă cu șeful „șoimilor” a fost și Răzvan Burleanu, care a sintetizat astfel discuțiile de joi: „Această întâlnire are tentă de picnic şi mai lipsesc grătarul, micii şi berea. Nu putem rezolva aşa problemele fotbalului românesc”.
Totuși, președintele Federației Române de Fotbal a atins două aspecte importante în viața grupărilor de eșalon secund, cum ar fi finanțarea din bani publici și drepturile TV pentru stagiunea următoare. „Nu ştim dacă vă mai puteţi baza şi peste doi-trei ani de zile pe finanţarea de la autorităţile locale pe care o aveţi astăzi. De asta, practic, eu cred că toţi ar trebui să înţelegem că momentul în faţa căruia ne aflăm e nevoie să ne stabilim exact cum vrem să dezvoltăm competiţia la nivelul Ligii a II-a. Trebuie să înţelegem cum putem să comunicăm cu mediul privat ca să-i aduce alături. Nu sunt vorbe, sunt pur şi simplu reacţii pe care le-am primit dinspre mediul privat şi, credeţi-mă, că ştiu ceea ce vă spun. În acelaşi timp, nu aţi discutat astăzi, aveţi drepturile TV în mod individual sau nu le aveţi? Atâta timp cât există cluburi care negociază, atunci adio, nu puteţi să mai negociaţi la pachet în mod cert. Preţul e mai mare când se negociază la pachet decât individual, la fel şi preţul pe care fiecare dintre membrii îl primeşte. În acelaşi timp ai cluburi avantajate şi cluburi dezavantajate. Cluburi care fac audienţe mari vor primi mai puţini bani, dar ăsta este jocul demonstrat în care toţi îşi pun resursa la un loc. Ca să se poată organiza o licitaţie, iarăşi, aceste drepturi trebuie a fi cedate. Ca să poţi să le cedezi, în primul rând trebuie să ştii: te înscrii sau nu te înscrii. Suntem astăzi un anumit număr de cluburi, dar nu ştim dacă ne vom înscrie cu toţii 28 şi cât de mult vom ţine această competiţie. Cred că e momentul în care dumneavoastră trebuie să spuneţi care e direcţia în care vrem să o luăm. Să ne facem strategia asta, pe doi-trei ani de zile. Nu aşa, în fiecare an mai modificăm ceva ce se mai poate. Şi vreau să vă asigur că Federaţia Română de Fotbal vă pune la dispoziţie gratuit orice asistenţă de specialitate. Nu suntem interesaţi de comisioane”, a punctate Răzvan Burleanu la Sărata Monteoru, preluat de liga2.ro.
Într-adevăr, una dintre marile probleme asupra cărora divizionarele secunde nu au căzut încă de acord ar fi negocierea cu posturile TV, res­pectiv Canalul Digi, individual sau la comun. Bineînțeles, cluburile mici ar avea de suferit în cazul celor cu o imagine mai bună care „sparg” rândurile, încercând să obțină pentru ele o sumă cât mai mare.
Toate aceste aspecte se vor cla­rifica de abia spre finalul lunii viitoare, când se va știi exact numărul echipelor participante, repartizate – probabil – în două serii, ca și până acum.

Recomandările redacției