Au trecut cinci zile de la executarea „Bătrânei Doamne” a fotbalului românesc. Inclusiv oameni importanți din fotbal, voci pu­ternice în fenomen, și-au exprimat public dezaprobarea pentru cum a gestionat FRF finalul de sezon în Liga a II-a. Printre aceștia se numără și fostul internațional, Ilie Dumitrescu, invitat permanent în studiourile Digi Sport, care a spus următoarele: „Să schimbi sistemul pe parcursul competiției este un mare semn de întrebare. Mă rog, dacă ai Adunarea Generală și Comitetul Executiv, atunci nu ai nicio problemă, poți să le faci pe toate. Mă uitam. Erau 13 puncte avans între prima clasată şi locul 7. S-a ajuns ca cea mai mare diferenţă să fie de 6 puncte. Joci în deplasare, există presiune, joci numai cu echipe importante, adică în orice moment poţi să şi pierzi, chiar dacă tu ai avut un parcurs fantastic. După pauza asta, nu ştii cum vor reacţiona jucătorii, forma sportivă va lipsi cu desăvârşire, iar ei au atins un moment senzaţional… Şi asta e o nedreptate pentru UTA, sută la sută, este o mare nedreptate. După o înfrângere, creşte presiunea. Da, e un mare avantaj să joci primele trei meciuri acasă”, a declarat Dumitrescu la DigiSport.
„Varianta ideală nu exista în acest moment”
La același post de televiziune a intrat în direct și Răzvan Burleanu. Șeful FRF pare convins că a luat cea mai bună decizie, asumându-și și un proces la TAS din partea UTA-ei. Mai deranjant a fost faptul că Burleanu s-a spălat, oarecum, pe mâini și a pus decizia luată pe seama… votului democratic. „Nu iau eu deciziile, avem un sistem democratic. În urma a trei video­- conferințe de la Liga a II-a s-au prezentat 3 scenarii. Al treilea a fost cel ales, cu 15 voturi: două abțineri și un altul pentru scenariul cu numărul 1. Da, ne aşteptăm la procese, din partea oricui pot apărea. Probabil că orice echipă, în locul UTA-ei, ar fi avut aceeaşi poziţie, cei de la Arad se pot declara nedreptăţiţi. Dar nu aveam cum să luăm o decizie care să mulţumească pe toată lumea, varianta ideală nu exista în acest moment”, a spus, printre altele, conducătorul fotbalului românesc votat, de altfel, masiv de grupările fotbalistice arădene la alegerile din 2018.
De ce nu a fost supuse la vot și alte scenarii?
Mai sus, printre altele, Burleanu spune
„s-au prezentat trei scenarii”. Cum s-au prezentat ele, cine le-a făcut? Au căzut de pe Marte în calculatoarele FRF și apoi redirecționate afiliaților? Președintele FRF nu pomenește, de exemplu, nimic despre scena­riul propus de UTA (n.a. în care arădenii, după modelul patentat de FRF la Liga a III-a, ar fi promovat direct la adăpostul avansului de 11 puncte, iar echipele de pe locurile 2-7 ar fi jucat pentru stabilirea celeilalte formații direct promovate și a celei care merge la baraj), care avea și adepți, printre care inclusiv FC Argeș, echipă direct implicată la lupta la vârf. Acest scenariu de ce nu s-a supus la vot?
Întrebarea este, până la urmă, retorică, atâta timp cât încă de săptămâna trecută erau semnale clare că se „coace”… scenariul trei atâta timp cât acesta funcționa ca și variantă în chestionarul pe care cluburile l-au avut de completat acum două săptămâni. Sigur, scenariul trei a fost „îmbunătățit” cu decretarea vacanței pentru echipele de la locul 6 în jos. Să spunem că FRF-ul ar fi primit propunerea din partea cluburilor să o reintroducă, de exemplu, pe Daco-Getica în campionat, că și-ar fi rezolvat problemele între timp, pe baza principiului democratic putea fi aceasta o variantă în acel chestionar sau să devină scenariu în ședința decapitării de miercurea trecută?
Liniște pentru săptămânile
următoare!?
Să fim serioși, FRF-ul a decis totul ca în cazul echipelor promovate direct din Liga
a III-a și a celor trei baraje. Scenariul ales aici nu a fost punct pe chestionarul trimis reprezentantelor eșalonului terț, care au fost puse în fața faptului împlinit. Pe românește, au primit mutarea în plic.
„În concluzie, cred că este cea mai bună decizie acest scenariu 3 pe care îl susțineți într-o majoritate covârșitoare, fiindcă, pe de o parte, vă dă o liniște pentru săptămânile următoare, atât pentru cei care începeți competiția, atât pentru cei pentru care nu mai jucați, iar, în același timp, salvăm prin această decizie cluburile care, altfel, dacă am fi desființat disputarea competiției, probabil nu ar fi putut și am fi avut niște mini-grupe sau o întreagă competiție ciuntită, putem spune. Din informațiile pe care ni le-ați dat, conștientizăm că nu am fi avut toate echipele gata să începem competiția, nu știu, la 13 iunie, dată pe care am vehiculat-o mai devreme. Prin urmare, această decizie, chiar dacă pro­voacă cel mai mic nivel de nedreptate, așa cum am descris mai devreme, e un compromis pe care toți trebuie să îl acceptăm. Și noi, ca administrație, și fiecare dintre cluburile care sunt astăzi în competiție, astfel încât să susținem finali­zarea pe teren a acestei competiții și, implicit, a echipelor care trebuie să mear­gă mai departe în sezonul 2020/2021 în acest format”, a fost concluzia de învingător și bun samaritean a lui Burleanu la finalul videoconferinței de miercuri, redată de liga2.prosport.ro.
Poate ne spune președintele FRF ce liniște are UTA pentru săptămânile ce urmează? A fost deposedată abuziv de jumătate din puncte, revine la pregătire după două luni de pauză trebuind să respecte un protocol strict, costisitor și nici măcar bucuria antrenamentelor în grup nu o are cine știe pentru câte săptămâni de acum înainte. Poate restul, Mioveni, Turris, FC Argeș și mai ales Petrolul și Rapidul sunt liniștite că le-a ieșit… „scenariul”. UTA și utiștii se simt, în schimb, călcați în picioare. Va urma un proces la TAS, dar cel mai important o mobilizare generală la Arad pentru a demonstra tuturor că de această dată nimeni și nimic nu o poate împiedica pe „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc să ajungă acolo unde îi este locul. Se aude și la Primărie?

Recomandările redacției