Pe lângă faptul că se caută soluții disperate, spitalele fiind copleșite de valul de pacienți infectați cu coronavirus, iată că buteliile cu oxigen au devenit un adevărat pericol atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical arădean.

Pentru că în secţiile ATI nu mai sunt demult locuri, buteliile cu oxigen, principalul tratament al bolnavilor cu forme grave, sunt înşirate în saloane şi pe holuri.

Personalul arădean caută tot felul de soluţii să evite exploziile. Astfel, la Spitalul Judeţean geamurile stau permanent deschise, iar bolnavii şi personalul trebuie să îndure zi şi noapte temperaturile tot mai scăzute, după observatornews.ro.

Sistemul de oxigen al Spitalului Judeţean Arad funcţionează la capacitate maximă. Atât secţiile COVID, cât şi unitatea de primiri urgenţe sunt pline de pacienţi pozitivi, care au nevoie de măşti cu oxigen.

„Toţi pacienţii care ni se prezintă la UPU au nevoie direct de suport de oxigen. Anul acesta, am achiziţionat oxigen în valoare de 3 milioane 400 de lei, comparativ cu anul trecut când achiziţia a fost de 1 milion 400 de lei”, a declarat Florina Ionescu, managerul spitalului, pentru observatornews.ro.

Și Horea Timiș, directorul DSP Arad a avut ceva de spus:„Imaginaţi-vă că sunt 12 prize la un pat, sunt N aparate, nu toate aparatele sunt noi. O scânteie de la un aparat, de la o priză poate oricând să facă o nenorocire. Colegii stau cu geamurile deschise.

Oricâţi pacienţi mai aşteaptă la ora această în containere, noi nu putem creşte capacitatea pentru că nu o să mai fie oxigen pentru toţi. Am ajuns la limita numărului de paturi.”

În prezent, spitalul foloseşte la maximum resursele disponibile, niciun pat nu mai poate fi adus în plus.

Iar pentru a evita o tragedie, pompierii verifică instalaţiile de oxigen din trei în trei ore. De la ultima raportare, incidenţa cazurilor COVID în municipiul Arad a trecut de 12 la mia de locuitori.

 

 

Recomandările redacției