Pe Arena Națională UTA a continuat seria jocurilor bune și a reușit în sfârșit să înscrie. A venit însă acasă învinsă deoarece într-un fotbal putred și corupt până în miezul lui, nu poți învinge contra unei echipe care continuă să fie echipa sistemului deși din 1989 încoace au avut loc alegeri libere, aderarea României la NATO sau UE. Unele lucruri însă rămân neschimbate și ceea ce am văzut duminică seară poate fi descris într-un singur mod: execuție cu public. Locul jucătorilor FCSB-ului (care oricum au fost preocupați mai mult să facă concurență unui corp de balet) a fost luat de brigada de arbitri care a făcut tot ceea ce depindea de ea pentru a înclina balanța unde „trebuia“. Când în fața unei echipe de pe locul 9 nu poți câștiga decât din două penalty-uri, unul discutabil și unul inventat, nu prea mai poți fi surprins când ești eliminat din ultima competiție europeană (un fel de liga a treia a Europei) de „galactica“ Șahtior Karagandi.

Laszlo Balint a oferit suporterilor dar și adversarilor câteva surprize în primul 11. În primul rând Iacob a revenit în poartă, apoi Benga a făcut rocada cu Erico, revenind în primul 11. Tot acolo a reapărut Passaglia în locul lui Batha, cumva de așteptat ținând cont de meciurile mai puțin reușite ale albanezului din ultima perioadă. În sfârșit, spre deosebire de meciul din deplasare cu Dinamo, în ceea ce privește fundașii laterali, antrenorul UTA-ei l-a preferat pe Baravykas în dreapta și pe Shlyakov în stânga. FCSB a replicat cu un prim 11 din care au lipsit Budescu și Ianis Stoica, un amănunt elocvent pentru valoarea lotului echipei bucureștene.

FCSB începe tare și în minutul 2 mingea se plimbă periculos prin careul nostru de 16 metri dar niciun jucător al gazdelor nu reușește să finalizeze și scăpăm dintr-un prim moment delicat. Replica UTA-ei vine repede, în minutul 6. Arădenii ies foarte bine din apărare, cu pase din prima, Baravykas ajunge în poziție de centrare însă balonul trimis în careul de 6 metri îl prinde pe Dangubic puțin prea în spate. Trei minute mai târziu Miculescu pierde o minge în propria jumătate, Olaru rămâne liber la aproximativ 25 de metri dar Olaru trage pe lângă poartă. Peste un minut UTA are o ocazie mult mai mare. Ubbink trimite în careu, Danbubic prelungește la Passaglia dar argentinianul trage peste poartă dintr-o poziție bună. În minutul 17 UTA trece din nou pe lângă gol. Roger recuperează o minge în terenul advers, îi dă drumul spre Dangubic însă șutul croatului este puternic dar insuficient de bine cadrat și mingea trece pe lângă bară.

În minutul 21, FCSB primește penalty. Roger îl atacă imprudent pe Octavian Popescu în careu, reluările arată că există contact, nu e foarte clar câtă intensitate există în acest atac dar decizia arbitrului nu mai poate fi întoarsă, indiferent de dubiile noastre. Tănase execută și înscrie. Deși UTA a avut ocaziile mai mari, FCSB conduce pe tabela de marcaj cu 1-0. Frustrarea se simte în tabăra echipei noastre și Balauru ia galben de pe bancă la o fază în care a protestat la o decizie a arbitrului Barbu. Dangubic își mai trece în cont o ratare uriașă dar norocul lui e că fusese în offside așa că nu se poate vorbi de irosirea unei noi oportunități de a marca. UTA continuă să se apere foarte bine în timp ce jucătorii gazdelor simt de unde bate vântul în ceea ce privește arbitrajul și cad ca spicele la cel mai ușor contact. Octavian Popescu pune în scena fără public a Arenei Naționale o „dramoletă“ patetică și „scoate“ un galben pentru Vorobjovas. În schimb Shlyakov primește o lovitură direct în față din partea lui Cordea, fără ca intervenția să fie sancționată nici măcar cu fault, deși se produsese chiar sub ochii arbitrului.

UTA ține jocul departe de partea proprie însă jucătorii par frustrați, nervoși și par să acuze ceea ce resimt ca un arbitraj, dacă nu ostil, măcar părtinitor. Din această cauză lipsește luciditatea în gestionarea fazelor de atac pozițional. Echipa noastră domină clar finalul de repriză dar nu mai reușește să își creeze ocazii. Bătrâna Doamnă a făcut o primă repriză bună la capătul căruia nu merita în niciun caz să fie condusă. Senzația este că Gyuszi Balint trebuie doar să-i liniștească puțin pe băieții săi care par puțin precipitați.

Repriza secundă începe cu Batha intrat în locul lui Vorobjovas, mai mult ca sigur o schimbare provocată de faptul că lituanianul având un cartonaș galben, era foarte expus eliminării în condițiile arbitrajului din prima repriză. FCSB are o ratare uriașă chiar în debutul reprizei. După un corner prost gestionat de echipa noastră, gazdele scapă pe contraatac în superioritate de 4 la 1 (!!!), mingea ajunge la Cordea dar Iacob intervine magistral în poziție de unu la unu cu jucătorul advers. Peste un minut portarul nostru are o nouă intervenție excelentă la un șut expediat pe poarta sa.

Arbitrajul rămâne la același „nivel“ și în partea a doua. Ubbink e împins sub privirile arbitrului Barbu dar unitatea de măsură a interpretării acestor faze este evident diferită în cazul arbitrului din Făgăraș. Popescu îl testează pe Iacob cu un șut de la mare distanță dar portarul nostru respinge; UTA pornește pe contraatac dar Miculescu se pripește și trage mult pe lângă poartă.

Laszlo Balint forțează ca în meciul cu FC Argeș cu doi atacanți și cu Ubbink retras la mijloc. Hora intră lui Passaglia. Schimbă și gazdele și noul intrat Dumiter crează puțină panică în careul nostru dar Șut faultează în atac și scăpăm dintr-o situație delicată. La poarta cealaltă Ubbink execută bine o lovitură liberă dar Medjimorec trimite cu capul pe lângă poartă.

Minutul 72 Gooooool UTAAAA!!!!! Ubbink îl angajează pe Dangubic, Vlad respinge șutul croatului doar până la Roger care elegant îl driblează pe portarul gazdelor și înscrie! Peste doar un minut Ubbink intră în careu dar Vlad deviază în bară șutul olandezului. Arbitrul Marian Barbu pare și el deja sătul de simulările jenante ale jucătorilor gazdă care, din neputință caută permanent penalty-ul la orice contact în careu. Dumiter reușește să înscrie dar era într-un offside clar.

UTA însă nu are voie să obțină nimic din acest meci. În minutul 80 la un atac al FCSB-ului mingea iese în afara terenului, jocul e lăsat să continue, V. Gheorghe trage în mâna lui Medjimorec și Barbu acordă penalty! Tănase înscrie din nou și este 2-1! E foarte greu însă pentru echipa noastră să își revină după această execuție cu public. Balint îl trimite pe Antal în teren și UTA este aproape de gol dar un duel pentru minge între Miculescu și Vlad este interpretat (evident!) în favoarea portarului  gazdelor. Meciul se încheie cu un deznodământ care probabil era hotărât dinainte.

FCSB: A. Vlad – V. Crețu, Vinicius, Miron, Radunovic – Șut (90+2 Ov. Popescu), Olaru (63. Oaidă), F. Tănase  – Cordea (63. V. Gheorghe), Keșerű (63. Dumiter), Oct. Popescu (83. I. Stoica). Rezerve: Straton – I. Cristea, Musi, Budescu, Antrenor: Toni Petrea

UTA: Iacob – Baravykas, Benga, Medjimorec, Shlyakov – Vorobjovas (46. Batha), Passaglia (63. Hora) – Roger, Ubbink, Miculescu – Dangubic (87. Antal). Rezerve: Balauru – Erico, Ilie, Dima, Isac, Bustea. Antrenor: Laszlo Balint

Arbitri: M. Barbu (Făgăraș) – M. Orbuleț (București), G. Neacșu (Câmpulung Muscel) – V. Flueran (Craiova). Observatori: Gh. Constantin (arbitri), C. Cursaru (joc)

Au marcat: Florin Tănase (21, 80 ambele din penalty) / Roger (72)

Cartonașe galbene: Oct. Popescu / Balauru, Vorobjovas

Recomandările redacției