• Interviu cu primarul comunei Brazii, economistul Ioan Vesa

Recent am făcut o deplasare în comuna Brazii, o comună străveche ce a cunoscut în ultimii ani o frumoasă dezvoltare. Amplasată  în Sudul Depresiunii Gurahonț, la poalele mai multor masive muntoase, într-un cadru peisagistic deosebit, comuna are în componență șase sate cu atestări documentare de peste… jumătate de mileniu(!) fiecare: Brazii – sat de reședință, atestat din 1479, Buceava, Șoimuș, Secaș, Iacobini – din 1439, Mădrigești – din 1441.

La întâlnirea cu primarul Ioan Vesa discuția s-a axat, firește pe realizările din comună dar și pe obiectivele de perspectivă.
– Ce ne puteți spune despre realizările lui 2015, domnule primar?
– Consider că a fost un an bun, eu mă declar mulțumit de realizări și de banii pe care i-am primit. Însă, întotdeauna e loc de mai bine, firește; eu cred că și cetățenii comunei trebuie să-și spună părerea despre ce s-a făcut. Apoi vreau să subliniez aspectul că, dacă vrei să realizezi modernizarea obiectivelor comunității trebuie să ai și numeroase proiecte europene. Aș vrea să enumăr unele realizări: încep cu realizarea Centrului de Informare Turistică – cu doi angajați, conform angajamentului din proiect. Apoi am realizat un drum agricol care face legătura între satele Brazii și Iacobini şi Buceava, ca alternativă la DJ 708, fiind paralel cu acesta; vom termina DC 55A Buceava-Șoimuș; asfaltarea unor străzi în Șoimuș; a fost asfaltată și strada principală din Brazii. Am amenajat în parcul din Secaș o fântână arteziană, am mai amenajat și grupuri sanitare la Căminul Cultural din Secaș; ne apro­piem de finalizarea lucrărilor de reabi­litare la Căminul Cultural din Iacobini. Când timpul o va permite, încă în acest început de an vom pietrui drumurile ce duc la cimitirele din Brazii și Mădrigești.
Aș mai vrea să adaug un aspect important legat de starea de curățenie – e important și pentru o primă impresie a celor care doar trec prin comună: am pus peste tot în comună tomberoane pentru depunerea gunoiului. Fac un apel la toți concetățenii mei să utilizeze aceste tomberoane, să nu mai fie gunoi și pe lângă ele. Se știe că păstrarea curățeniei este un deziderat al tuturor. Gunoiul se va ridica, la fel ca până acum, la două săptămâni.
– Știm că aveți numeroase proiecte depuse, ce vor fi rea­lizate în anii ce vin…
– E adevărat. Față de alții am avut multe proiecte și avem și acum; nu contează cine va fi primar – noi le-am făcut pentru comunitate, pentru oamenii din comună, pentru cetățenii ce ne-au votat și ne-au trimis aici. Doar nu credeți că un primar adevărat e mereu cu ochii pe ceas: când se termină programul de lucru… gata! E multă muncă, multă zbatere: trebuie să lase ceva în urma lui; ceva folositor și util pentru cei care l-au trimis în fruntea comunității. Eu așa m-am străduit.
Pentru anul 2016 avem proiecte depuse pe noul PNDR, pe Măsura 7.2, un proiecte care vizează asfaltarea tuturor străzilor din comună, proiecte care în luna vii­toare, în februarie, va intra în evaluare. Urmează ca, până la finele anului 2016 – cel târziu, lucrarea să fie începută – asta oricine va fi primar atunci.
Ați observat că am avut proiectanți veniți pe teren, pentru studiul de fezabilitate pentru lucrări pentru căminele culturale și şcolile din Mădrigești-Secaș și Iacobini, pentru a le putea depune proiectele, pentru finanțare cu fonduri europene.
Avem în vedere… ridicarea comunei din punct de vedere economic și turistic prin scoaterea la licitație pentru închiriere a unor loturi pentru construirea de cabane turistice. Îi așteptăm pe cei care doresc să investească aici, mai ales că este o zonă cu peisaje extraordinare.
– În final aș vrea să vă întreb ce probleme v-au creat și nemulțumiri?
–  Mereu sunt probleme ce apar și care cer un efort mai mare pentru realizarea lor. Însă o problemă m-a afectat mai tare: este vorba de pierderea unui proiect european care viza construirea unui teren sintetic de sport la şcoala din Iacobini. aspectul că
l-am promis concetățenilor mei mă face să nu renunț și, până la finalul mandatului, acest teren sintetic va fi făcut din bugetul local; cum se desprimăvărează și atac lucrarea. Nu vreau să rămân cu promisiuni neonorate față de concetățenii mei.
Părerile oamenilor
Conform unui bun obicei am vrut să aflăm și opinii venite din partea câtorva localnici întâlniți în cale, vizavi de actuala administrație. În satul Iacobini am intrat în vorbă cu Traian Susan care
ne-a spus tranșant: „nu văd cine ar putea să spună ceva rău
despre activitatea actualului primar. Uitați-vă câte a făcut: avem, de exemplu, un drum agricol cum alții n-au șosele! Pe aici nu puteai merge că te îngropai cu totul, mai ales cu încărcătură mare. Acum e ca asfaltul. Și câte altele…“.
Și localnicul P.C., pe care l-am întâlnit pe când plecam din Brazii ne-a spus fără să ezite: „Nu văd pe cine ar avea domnul primar ca adversar, după câte s-au făcut. Oricum, degeaba ar veni, că lumea îl va vota tot pe domnul Vesa. Ce a făcut el
n-au făcut toți ceilalți la un loc. Deci… De ce să alegem pe altul?“ – a încheiat omul.

Recomandările redacției