Suspansul a fost curmat şi preşedintele l-a desemnat, e drept prin SMS, pe Sorin Grindeanu să for­meze Guvernul. „Am primit de dimineaţă un sms de la Iohannis, nu aveam numărul dânsului, l-am sunat pe domnul Dragnea să verific dacă acela e numărul domnului preşedinte. După ce am primit confirmarea, i-am mulţumit”, a spus Grindeanu. Întrebat ce scria în SMS, Grindeanu a răspuns: „Succes! Klaus Iohannis”. Timpul fiind foarte strâns, pesediştii sunt foarte grăbiţi. Drept urmare, preşedintele Dragnea a anunţat calendarul instalării Cabinetului Grindeanu. Acesta prevede plenuri ale Camerei şi Senatului pentru astăzi şi votul de învestitură al Executivului pentru 4 ianuarie. „Domnul preşedinte este de principiu de acord ca noul guvern să depună jurământul în data de 4 ianuarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că în data de 4 ia­nuarie vor avea loc, de la 8 dimineaţa audierile de miniştri în comisiiile de specialitate şi votul de învestitură al Executivului.
În completare, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că este un caz de Cartea Recordurilor anunţul făcut prin sms de preşedinte.
Copreşedintele ALDE a declarat, că desemnarea unui premier nu este „o joacă de copil”, afirmând că probabil în cele 20 de zile Klaus Iohannis a sperat să întoarcă rezultatul alegerilor din 11 decembrie.
„Sunt 20 de zile de la alegeri, timp care a fost pierdut, timp în care din punctul nostru de vedere s-a trecut de la incertitudine la criză, probabil preşedintele sperând în acest fel că poate să întoarcă rezultatul alegerilor printr-o formulă politică suis-generis. Ne-a fost foarte greu şi mie şi domnului preşedinte Dragnea să facem faţă solicitărilor din ce în ce mai presante care ne-au venit în ultimele zile de a demara procedurile de suspendare, având în vedere încălcarea Constituţiei de către preşedintele Iohannis”, a declarat, pentru Mediafax, copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Acesta afirmat că împreună cu liderul PSD a fost pus într-o situaţie  „extrem de complicată” cauzată de lipsa de comunicare a lui Klaus Iohannis şi de încălcarea Constituţiei de către acesta, dar şi de presiunea crescândă care venea de la membrii celor două partide. Premierul desemnat Sorin Grindeanu a declarat că nu porneşte de la premisa că va avea un mandat mai scurt de patru ani, dar a subliniat că va colabora foarte strâns cu preşedintele PSD Liviu Dragnea.
De asemenea, Grindeanu a spus că, în ceea ce priveşte contribuţia sa personală în formarea guvernului, nu se poate vorbi des­pre „preferinţe şi prietenii personale”. Astăzi se va propune şi Cabinetul care cuprinde multe nume noi. Deocamdată toate sunt ipoteze de lucru. Una dintre acestea este şi aceea cu senatorul PSD de Arad, Mihai Fifor, care ar prelua  Ministerul Transporturilor.

Recomandările redacției