Activitatea din spitale, post vârf de epidemie, dar încă sub amenințarea covid este dezbătută, iar neînțelegerile și opiniile diferite sunt la ordinea zilei la nivelul întregii țări. Desigur, conflictele de opinii au apărut și la nivel local, în rândul cadrelor medicale și în instituții.

Medicul și senatorul arădean, Adrian Wiener, coordonator al spitalului declarat covid în pandemie (TBC Grădiște n.r) a făcut declarații publice prin care, atrage atenția asupra birocrației excesive și măsurilor sanitare inflexibile. Potrivit medicului, măsurile blochează accesul populației la serviciile medicale.

Adrian Wiener semnalează că, funcționarea normală a mai multor secții medicale stă în avizele Direcției de Sănătate Publice Arad, acestea nefiind declarate non-covid, deși este mare nevoie de deblocarea lor.

Sistemul de sănătate din România este parțial paralizat. Zeci de secții, spitale întregi stau goale așteptând decizii și avize. Altele condiționează accesul pacienților de efectuarea testelor pentru COVID-19 chiar dacă nu există nicio suspiciune de boală, chiar dacă din punct de vedere epidemiologic, acum, transmiterea comunitară este foarte redusă în majoritatea țării. Sunt județe, precum Aradul care nu au mai avut vreun caz de infecție cu SARS-CoV-2 de săptămâni de zile și cu toate acestea secțiile stau goale neavând de săptămâni de zile avizul DSP pentru activitate non-COVID.

Sunt pacienți cu boli cronice nedispensarizate corespunzător, boli neoplazice care evoluează, nedepistate, boli cardiovasculare cu tratamente neajustate de luni de zile, servicii medicale suspendate fără nicio rațiune epidemiologică.

Lipsa de asumare, inerția, mocirla birocratică ucid; la fel ca și COVID-19, a susținut public medicul Adrian Wiener.

Am contactat conducerea Direcției de Sănătate Publică pentru un punct de vedere în acest sens, iar directorul DSP, Horia Timiș neagă declarațiile medicului, ce se referă la neavizarea secțiilor non-covid. Acesta susține că Spitalul Clinic Județean de Urgență a solicitat reorganizarea secțiilor, proces care implică puțin timp și care este în curs de desfășurare. „Lucrurile sunt clare și anume, în prezent, toate spitalele preiau cazuri și internează pacienți cu probleme de sănătate, non-covid. Nu există spital care să nu se ocupe de pacienți. Spitalul Județean a solicitat o reorganizare de structură ca să facă unele schimbări la nivel de secții. Direcția de Sănătate Public se ocupă de asta din punct de vedere birocratic. Eliberăm avize și chiar ieri s-au eliberat și pentru fostul Spital Municipal. Reorganizrea implică…să spunem de exemplu mutarea unei secții dintr-o locație în alta. Acest proces de reorganizare nu are nicio legătură cu activitatea non-covid, iar bolnavii au acces la servicii medicale, la tratament. Într-adevăr există secții non-covid care acum urmează să primească aviz, dar această chestiune durează cam trei zile. Practic DSP avizează după cum se face solicitarea. Spitalul are un plan de management și a solicitat aceste schimbări. Nu este adevărat că secțiile stau goale fără aviz. Domnul Wiener poate să ne întrebe ca să îl lămurim“, spune de cealaltă parte Horia Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică.

Recomandările redacției