simulariSimularea examenului de bacalaureat a început, ieri, cu prima probă scrisă, la limba şi literatura română. În continuare, în zilele ce vin, simularea va urma exact paşii care vor fi parcurşi în această vară, când examenul se va da „pe bune“. Diferenţa este că acum notele nu au nici o valoare, nici măcar nu sunt trecute în cataloage, iar profesorii nu sunt remuneraţi pentru munca lor. „Nemulţumirile sunt determinate de faptul că volumul de muncă depus de cadrele didactice care participă la aceste simulări este foarte mare şi nu este remunerat, în sensul că personalul didactic care predă la disciplinele la care se organizează simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat naţional la clasele a XI-a şi a XII-a, sunt obligate să evalueze lucrările scrise ale elevilor, fără a fi plătite pentru această activitate“, ne-a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
O altă nemulţumire a cadrelor didactice este determinată de faptul că nu există o finalitate a acestor simulări, în condiţiile în care lucrăril scrise, deşi sunt corectate şi sunt notate de către evaluatori, nu au valoarea unei teze, nefiind trecute în catalog. În acest fel, profesorii consideră că elevii nu sunt interesaţi de rezultatele obţinute, ceea ce explică, în mare parte, eşecul simulărilor. „Considerăm că ar trebui regândite aceste simulări ale evaluărilor naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a şi ale examenului de bacalaureat, astfel încât notele obţinute la aceste simulări să fie trecute în catalog ca note de la teze, pentru disciplinele respective. Numai în acest fel se va realiza cointeresarea elevilor pentru simulări, dar şi eficientizarea activităţii cadrelor didactice“, mai susţine Ieneşescu.
De cealaltă parte, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad susţine că „profesorii vor fi remuneraţi pentru munca lor depusă la simulări în această vară. Ceea ce fac ei acum la simulări este o obligaţie care ţine de fişa postului“, ne-a declarat prof. Claudius Mladin, inspectorul şcolar general.
O altă nemulţumire a personalului didactic este determinată de Calendarul şi Metodologia de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2014-2015, în baza cărora aceştia sunt nevoiţi să participe în zilele de sâmbătă, între orele 08.00 – 13.00 la activităţile prevăzute în calendar, fără a fi remuneraţi pentru activitatea depusă într-o zi de repaus săptămânal şi fără a se prevedea acordarea de timp liber corespunzător.

Recomandările redacției