Cadrele medicale și personalul auxiliar expus infectării cu COVID-19 la Arad au la dispoziție locații de cazare, potrivit anunțurilor făcute de Grupul Suport pentru Spitalul Județean Arad. De asemenea, de știut că, Timișoara nu va mai putea primi bolnavi din Arad pentru tratament – cel puțin deocamdată, însă, pentru personalul medical va exista poarta deschisă aici, cu atât mai mult cu cât internarea va fi vitală. Toate acestea – spun autoritățile, până când Aradul se pune la punct cu toate. Până acum, în ultimele zile, reorganizarea și noile dotări primite au făcut ca TBC-ul să poată funcționa pentru bolnavii și suspecții de coronavirus. Aici este pusă la punct o nouă secție ATI. Se fac demersuri pentru amenajări și la fostul spital municipal.

În urmă cu cinci zile, în cotidianul nostru relatam că, pe fondul primelor îmbolnăviri, personalul medical a cerut asiurarea de locații de cazare. Mai precis, la acel moment nu erau venite rezultate pentru mulți dintre medicii și asistentele expuși însă și acum, știm că sunt confirmate pozitiv mai multe cazuri și că încă există alte suspiciuni. Cadrele medicale expuse se tem pentru familiile lor, pentru cei apropiați și pentru persoanele cu care au intrat în contact. Astfel, aceștia au cerut să li se asigure locații de cazare pentru izolare, la fel cum cetățenii întorși din străinătate au beneficiat instant de găzguire pentru carantinare în unități hoteliere. Parte din cadre medicale s-au izolat acasă, pe risc. La momentul întocmirii listelor cu doritori de locații de cazare, Consiliul Județean i-a asigurat de susținere în acest sens. „Inițial nu am avut nici măcar un cadru legal după care să putem face asta, dar repede am reușit să găsim soluții. Vizavi de Timișoara, care este spital regional, am primit asigurări că totuși vom mai avea sprijin, a spus Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

În cadrul unei dezbateri publice, prima a Grupului Suport pentru Spitalul Județean, grup condus de directorul CAS, Gheorghe Domșa, Mircea Onel, directorul medical al Spitalului Județean Arad a spus că, numărul doritorilor de cazare crește. Acesta n-a știut însă să răspundă la câteva întrebări, între care, de câte camere mai au nevoie medicii, ori câte cadre medicale au demisionat.

Potrivit autorităților, până la momentul organizării conferinței, un număr de nouă camere sunt disponibile într-o locație hotelieră, în timp ce alte 17 camere sunt asigurate în alta, pentru personalul medical.

Poziția DSP

După cum am arătat în mai multe articole, cadrele medicale au fost disperate și pe fondul așteptării (n.a zile bune) rezultatelor testării, iar unii au invocat faptul că sunt „pasați“ și chiar că li se răspunde nepoliticos. Conducerea DSP a ținut-o tot cu metodologia, dar cadrele medicale revoltate în toată această perioadă acuză direcția. „DSP și-a desfășurat acțiunea conform metodologiei și legislației. După cum se știe, în aceste săptămâni care au trecut, toate testările s-au făcut la Spitalul Victor Babeș, Timișoara. Din păcate, cu toate eforturile noastre din ultimele săptămâni, am fost în așteptare. Iar unele rezultate au venit destul de târziu, fapt care a creat multe disfuncționalități. Vreau să se înțeleagă: Nu noi avizăm testarea pacienților din spital ori a cadrelor medicale. Pacienții din spital pot fi testați la recomandarea medicului epidemiolog și a medicului curant“, a spus Constantin Cătană, directorul DSP Arad.

Vizavi de starea de panică care a cuprins personalul medical în zilele acestea, Gheorghe Domșa – pus la conducerea grupului pentru disciplină a fost împăciuitor și a dat de înțeles că, în evitarea unor situați similare (n.a infectarea personalului medical), cheia stă în respectarea procedurilor (circuite) și desigur, în dotări. Din punctul mediu de vedere nu există piedici ca medicii, asistentele să se exprime. Ce bine ar fi să se și spună cine le interzice. Deși nu cred că sunt probleme de acest gen. Personalul medical trebuie să fie bine protejat, pentru că este mare nevoie de el. Solidaritatea există, chiar dacă este panică. Dacă empatizezi mai mult și discuți cu personalul medical, ca oamenii să se simtă protejați este admirabil cum își mai revin și continuă lupta. Vreau să mulțumesc medicilor și în mod special personalului de pe ATI, pentru mult devotament și abnegație(…). Am insistat să se respecte procedurile de protecție pe spital. Dacă aceste proceduri vor fi respectate nu vor fi probleme(…)“, a susținut Dr Gheorghe Domșa, directorul CAS.

Recomandările redacției