Ministerul Sănătăţii a pus joi în consultare publică caietul de sarcini al proiectului privind interconectarea într-o reţea naţională a tuturor sistemelor din secţiile ATI şi din sălile de operaţii din cele mai importante 18 spitale de adulţi şi de pediatrie din România, potrivit unui comunicat remis de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

Proiectul „Sistem Informatic pentru Evidenţa Clinică a Secţiilor A.T.I. (S.I.E.C.-A.T.I.)” – Cod MySMIS 131065 are în vedere realizarea unui sistem informatic modern de monitorizare, documentare şi schimb de date medicale în situaţii de urgenţă, care va funcţiona ca suport pentru luarea deciziilor în situaţiile de urgenţă de o unitate specializată din cadrul Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, proiectul are ca scop „interconectarea tuturor sistemelor din secţiile ATI şi sălile de operaţii din cele mai importante 18 spitale de adulţi şi pediatrie din România într-o reţea naţională ATI, care va include Ministerul Sănătăţii şi COSU, în vederea analizei şi luării deciziilor ‘în timp real’, precum şi a prelucrării centralizate a datelor pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical destinat bolnavilor critici şi scăderea mortalităţii”, se menţionează în comunicatul ADR.

Potrivit sursei, programul are în vedere dotarea a 18 spitale cu sisteme informatice identice, specifice secţiilor ATI şi sălilor de operaţie (924 posturi ATI şi SO), interoperabile cu sistemele medicale clinice existente în unităţile medicale respective, pentru a asigura analiza, sincronizarea şi integrarea datelor pacientului.

Sistemul informatic are ca scop realizarea unui centru operativ în cadrul Ministerului Sănătăţii, care va distribui urgenţele medico-chirurgicale prin consultarea datelor disponibile în timp real şi va monitoriza direcţionarea corectă, pe criterii transparente, a pacienţilor către sălile de operaţie şi secţiile ATI ale marilor spitale de urgenţă, se precizează în comunicat.

Sistemul va permite monitorizarea continuă, completă, precisă şi trasabilă, inclusiv din punct de vedere medico-legal şi al arhivării informaţiilor, a parametrilor vitali ai pacienţilor îngrijiţi în secţiile de ATI, a procedurilor executate şi a medicaţiei administrate în aceste secţii, precum şi a stării bolnavilor îngrijiţi în aceste secţii.

Autoritatea pentru Digitalizarea României este partener în acest proiect.

Bugetul estimat prin proiect pentru platforma informatică este de 125.457.499,72 lei cu TVA.

Termenul limită pentru etapa de consultare publică este 12 noiembrie.

Caietul de sarcini este disponibil la adresa: http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2021/10/Caiet-de-Sarcini-Sist-integrat-SIEC-ATI.pdf.

Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea, a explicat că mecanismul de consultare publică s-a dovedit foarte util într-un proiect anterior, dezvoltat pentru Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

„Procedura de consultare publică este un instrument esenţial de transparentizare a procesului de licitaţie. Am folosit deja acest mecanism în proiectul HUB de servicii MMPS şi am avut un feedback consistent din industria IT. Susţinem iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a facilita consultarea publică a caietului de sarcini de către reprezentanţii mediului privat, astfel încât propunerile tehnice să fie analizate şi actualizate, acolo unde este cazul, iar eventualele neclarităţi ale caietului să fie eliminate de la bun început”, a precizat preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, citat în comunicat.

Sursa: agerpres.ro

Recomandările redacției