Filmul „Câini” marchează debutul în filmul de lungmetraj al lui Bogdan Mirică, scenaristul și co-regizorul serialului HBO Umbre, și-i reunește în roluri puternice pe trei dintre cei mai apreciați actori români: Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu.

O mostră din atmosfera plină de suspans a filmului poate fi văzută în trailerul realizat de Foarfeca Studio şi lansat oficial pe siteul Youtube: https//youtu.be/J2KznXCOT6M. Coloana sonoră a fost furnizată de MusicDirector, iar una dintre cele mai tensionate scene din film, care se petrece noaptea, a fost sursă de inspirație pentru posterul oficial.

Filmul a fost primit cu entuziasm de presa internațională și de publicul de la Cannes, TIFF sau Sarajevo, iar în lunile următoare va fi proiectat în festivaluri din Canada, Danemarca, Israel, Italia, Portugalia, Suedia şi Spania. „Câini” a câștigat deja Premiul FIPRESCI în secțiunea Un certain regard la Cannes și Marele trofeu TIFF 2016.

Scenariul filmului a pornit de la o lume pe care regizorul o  cunosţe foarte bine – lumea în care acesta a copilărit: la bunica la ţară. „Ce mi-a rămas în cap a fost caracterul arbitrar, imprevizibil al violenţei de acolo. Am văzut oameni care săreau să se omoare, fără o miză clară – şi asta mi se pare înfricoşător. Cum poţi să te aperi de ceva ce nu poţi anticipa nici măcar teoretic? De obicei, într-o societate «normală», violenţa se poate explica printr-una sau mai multe cauzalităţi. Nu şi acolo; acolo violența părea să vină din nimic – din tenebrele naturii umane, presupun.” , a declarat Bogdan Mirică.

Plasat într-un astfel de loc – în câmpiile nesfârșite ale Dobrogei, filmul e un labirint moral și emoțional care pornește de la un conflict vechi de când lumea: lupta cu aproapele. Acţiunea lungmetrajului îl are în prim-plan pe Roman, un tânăr de la oraș care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său, decedat cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer. Personajul Roman este jucat de către îndrăgitul actor Dragoș Bucur.

Personaje memorabile interpretează și Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru. Vara trecută, echipa a filmat timp de 28 de zile în judeţele Brăila, Galați, Teleorman și Giurgiu.

Bogdan Mirică semnează regia și scenariul, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul a fost realizat de Roxana Szel, de sunet s-au ocupat Sam Cohen, Sebastian Zsemlye și Hervé Buirette, scenografia îi aparține Augustinei Stanciu, iar costumele  Elenei Stoyanova. Muzica a fost compusă de Codrin Lazăr și Sorin Romanescu.

Filmul va fi distribuit în România din 23 septembrie, de Transilvania Film.

Oana Ilea

Recomandările redacției