caninChinologia arădeană s-a remarcat cu rezultate deosebite la Campionatul Mondial – World Dog Show 2013, desfăşurat în perioada 16 – 19 mai, în Ungaria, la Budapesta. În rândul a mii de participanţi s-au remarcat mai multe nume de arădeni crescători profesio­nişti, ale căror patrupede au cucerit podiumul competiţiei chinologice. De departe, cel mai apreciat câine este Amata Zafer, o femelă din rasa Fila Brasileiro, a arădeanului Cosmin Lupşa care a ocupat locul I la clasa campionilor. Nu este însă singurul câine din Arad care a obţinut rezultate remarcabile în expoziţia mondială.
În jur de 30.000 de patrupede cu reputaţie din diferite ţări s-au întrecut la campionatul desfăşurat pe perioada a patru zile, la Budapesta. Câini campioni, ori proveniţi din părinţi campioni şi canise cunoscute, din zeci de de rase au evoluat la această expoziţie importantă, în cadrul căreia Aradul s-a evidenţiat din nou. Vorbim de o femelă din rasa Fila Brasileiro – o rasă puternică de pază care este deja de două ori vicecampioană mondială la campionatele mondiale din Danemarca şi apoi Franţa, în 2011. Amata mai este şi campioană europeană, în urma expoziţiilor desfăşurate în România şi Slovenia. Cu atâtea titluri, femela de Fila Brasileiro a obţinut aproape toate recunoaşterile naţionale şi internaţionale cunoscute. Amata mai are însă realizări de bifat. „A participat la 64 de expoziţii naţionale şi internaţionale şi a luat până acum cam tot ce se putea lua. Am reuşit să obţinem tot ce mi-aş fi putut dori. De anul viitor va intra la clasa veteran, pentru că are deja o vârstă înaintată. Mi-am dorit ca linia să aibă sânge brazilian, ceea ce nu există în Europa şi am reuşit. Amata va face pui după o montă cu un exemplar deosebit din Brazilia“, a susţinut Cosmin Lupşa.
Şi ceilalţi membri valoroşi ai canisei Zafer au ocupat poziţii fruntaşe, masculul Zafer Casap obţinând locul III la clasa intermediară, iar femela Madame Di Casa Il Vulcano locul I la clasa intermediară.
Un exemplar de Presa Canario al proprietarului arădean Flavius Boldor a fost ales Best Baby – cel mai promiţător pui şi Rezervă CAC la clasa deschisă. De asemenea, un Bichon al arădencei Simona Creţiu a luat locul II la clasa junior. Un exemplar de Mare Danez – Dog German Arlechin, al arădencei Alexandra Guzei a ocupat locul I la Junior, la campionatul de la Budapesta.
Aradul va găzdui expoziţiile CACIB la finalul lunii septembrie a accestui an.

Recomandările redacției