Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a avut luni după-amiază o primă reacție după afișarea rezultatului la referendumul din 6-7 octombrie, privind redefinirea familiei.

„N-am făcut nicio analiză la nivelul partidului, pentru că referendmul nu a fost organizat de ALDE, nu s-a implicat ALDE”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

„Am văzut în spațiul public după încheierea referendumului și nu îmi place, a fost comentat de diverși că a fost o victorie pentru unii și o înfrângere pentru alții. Nu. A fost un rezultat neconcludent pentru că nu s-a atins cvorumul necesar de validare”, a adăugat el.

Președintele ALDE a avut de lansat și un mic atac la adresa USR și a mișcării lui Dacian Cioloș.

„Această logică de confruntare permanentă (pe) care o văd prezentă din ce în ce mai mult în societate și din păcate și la nivelul partidelor politice astea mai noi apărute, gen USR, mișcarea domnului Cioloș, eu nu o înțeleg. Eu cred că politica trebuie făcută altfel, trebuie găsit un numitor comun. Dacă fiecare va adopta poziții cât mai extremiste, nu cred că România va reuși să progreseze”, a adăugat președintele Senatului.

„Odată referendumul încheiat, trebuie să ne concentrăm pe alte subiecte. Probabil că rezultatul referendumului reflectă o lipsă de interes a majorității votanților pentru acest subiect. E o dovadă că această temă nu a suscitat interesul necesar, pentru că, altfel, rezultatul votului – eu estimam că va fi 85% în favoarea răspunsului da – văd că cifra depășește 90%. O opțiune a fost totuși foarte clar exprimată, dar insuficient ca referendumul să fie validat”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat duminică seară că România este o naţiune europeană, o naţiune tolerantă şi modernă, care a refuzat să facă paşi înapoi. Pe de altă parte, Dacian Cioloș a afirmat că „România a dat în aceste două zile o lecție de democrație clasei sale politice actuale. Avem datoria de a le mulțumi tuturor, şi celor care au votat, dar şi celor care au ales să nu voteze, și de a trece cât se poate de repede peste acest moment de inutilă tensiune în societate”.

Recomandările redacției