Calitatea actului medical, sub lupa autorităților, pentru o bază de date și…concluzii

0
769

Sistemul de sănătate arădean va fi sub lupă, printr-un proiect ce urmărește analiza situației din spitale, centralizarea și integrarea lor într-un sistem funcțional pentru toată zona de vest a țării. Conducerea Direcției de Sănătate Publică a anunțat că se vor analiza performanțele (dacă există) și calitatea actului medical. Datele obținute vor fi incluse într-o bază pentru toate unitățile spitalicești pe zona de vest. Astfel – spun autoritățile, se vor putea trage concluzii unde și ce trebuie schimbat.

În două săptămâni vom invita la Arad, reprezentanții Ministerului Sănătății. Unim la Direcția de Sănătate Publică, bazele de spitalelor din zona de vest. Va fi primul exemplu din țară de centralizare a datelor și se vor putea trage concluzii vizavi de ce se întâmplă în sistem. Vrem să se facă o analiză a performanțelor pe baza cifrelor. Analiza trebuie să fie cuantifcabilă și măsurabilă. Știți cu raportările privind numărul cazurilor de COVID-19 în județ că, uneori n-au fost clare. Am avut întâlnire cu managementul spitalelor și peste șase luni facem iar o analiză. Dacă avem date, noi ca DSP vrem să putem da recomandări către administrație, către factori de decizie. Intrăm într-o zonă de cuantificare a performanțelor și a calității în sănătate, a actului medical. Toți vrem să fim tratați mai bine și să înțelegem de ce se întâmplă anumite lucruri, explică Horia Timiș, directorul DSP Arad.

Asociația Cetatea Voluntarilor se va implica din nou în proiect și va asigura plasme tv pentru comunicare. „Aradul va fi exemplu din țară cu regiune de centralizare a datelor din spitale în care, printr-un singur click vedem ce se întâmplă pe secția x, la ora X. Și astfel se pot lua decizii ținându-se cont de o analiză pentru îmbunătățirea calității, a adăugat Horia Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad.

Împreună cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) din subordinea Guvernului, adică autoritatea care acreditează spitale și unități medicale, DSP a reușit să deruleze un alt proiect în timpul pandemiei. Printr-o aplicație, cu ajutorul telefonului, toți factorii implicați în sistemul de sănătate au putut afla care este situația numărului de paturi libere din unitățile spitalicești.

În cursul pandemiei a fost o problemă cu paturile libere. Când se ocupau în Grădiște, când se ocupau la Municipal…Nu mai știai ce decizii să iei și era un număr semnificativ de cazuri. Autoritatea a creat un proiect pilot în care a fost doar Aradul și Brașovul. Practic mă conectez de pe telefon eu, se conectează managerul spitalului sau domnul Domșa de la CAS și cei de la Ambulanță și putem vedea în timp real, numărul de paturi libere din unitățile medicale din județ. Astfel s-a fluidizat situația foarte mult, s-au redus redus din costuri, precum și din timpii morți. Așa aveam o situație zilnică cu evidența numărului de paturi. Se pot face și analize statistice așa. A prins bine și vrem să implementăm și în județele vecine. Și desigur, folosește și pentru viitor“, conchide Horia Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.