Pentru că s-a reluat activitatea după încheierea stării de urgență, Direcția de Sănătate Publică Arad trage un semnal de alarmă, vizavi de verificarea calității apei. Sunt recomandate măsuri, precum chiar și teste în acest sens.

Operatorii de producere și distribuire a apei potabile în sistem centralizat trebuie să respecte o serie de măsuri, impuse de DSP Arad.

Așadar, se recomandă menținerea furnizării în regim continuu, cu accent pe treapta de dezinfecție – menținerea clorului rezidual liber în limitele 0,2-0,5 mg/l și respectarea frecvenței de analiză a apei potabile distribuite.

Având în vedere că, activitatea mai multor firme, companii și instituții – a fost întreruptă pe perioada stării de urgență, trebuie să se țină cont de câteva măsuri.

La redeschiderea instituțiilor publice, este necesar ca apa de la robinet să fie lăsată să curgă o perioadă mai lungă de timp, pentru a asigura înlocuirea apei stagnate în conducte, cu apă potabilă sigură (tratată n.r) de la rețeaua de distribuție.

Se recomandă efectuarea unor teste de calitate a apei pentru a verifica dacă apa din incintă este conform cu legislația în vigoare și este sigură pentru consumul uman. Înainte de utilizare, sistemele de apă caldă trebuie readuse la o temperatură de funcționare de 60ºC sau mai mare și la o temperatură de circulație de peste 50ºC pentru a gestiona riscurile microbiene, inclusiv Legionella; rezervoarele de depozitare la nivel de clădire pot necesita dezinfectare înainte de a fi utilizate, menționează conducerea Direcției de Sănătate Publică Arad, reprezentată de directorul Horia Timiș.

Autoritățile locale trebuie să țină cont de câteva măsuri importante. Mai precis, se recomandă întreținerea și dezinfecția fântânilor publice conform art. 27 al OMS nr. 119/2014, actualizat, cu recomandarea dezinfecției periodice a suprafeței găleții cu o soluție alcoolică sau prin spălare cu detergent.

Nu în ultimul rând, este recomandată asigurarea de apă potabilă îmbuteliată sau la cisternă (n.r prelevată de la o sursă sigură, controlată), după caz.

Recomandările redacției