Cum văd alții lucrurile într-o comunitate nu știu, dar cert este că atunci când faci parte din ea trebuie să fii pe aceeași lungime de undă, să existe înțelegere, colaborare și o strânsă comuniune în folosul cetățeanului. Când vezi că peste tot, cei care sunt trimiși să gospodărească comunitatea alături de primar se implică trup și suflet, vin cu proiecte și găsesc tot felul de variante pentru bunul mers al lucrurilor, atunci îți este mai mare dragul să discuți și să te afli în mijlocul lor. Când, însă personalul din primărie, care ar trebui să fie subordonat celui ales de popor, adică primarului, mai bagă zânzanie prin Consiliul local și pune la îndoială autoritatea edilului, vă rog să mă credeți că această comunitate își merită soarta. Ai proiecte și bani, pentru că până la urmă nu aceia au bătut pe la uși pentru a rezolva problemele.

Nu știu dacă este una sau două administrații din județ la care să nu fi fost prezent la ședințe ale Consiliului local, dar vă rog să mă credeți că am văzut persoane rău-voitoare, care nu aprobă ce propune primarul. În același timp, sunt și habarniști. „Pentru ce ridici mâinile?“ – l-am întrebat pe unul, după încheierea unei ședințe de consiliu local. Aceștia ar trebui să aibă habar de ce votează pentru că zestrea, bugetul este supus propunerilor și aprobărilor lor, dar asta e! Până la urmă, suntem la mâna lui dom’ consilier.

Săptămâna care tocmai s-a încheiat, am fost de vreo două sau trei ori prin Chisindia, o comună cu tradiții, unde cu ani în urmă s-au făcut și lucrări. Pentru acele lucrări merită felicitat primarul Ionel Pașca. Vă dați seama: a asfaltat drumul din Chisindia la Văsoaia!

Orice s-ar spune, noi știm cum a fost drumul către Văsoaia. Mergeam la Târgul Codrenilor și era dezastru, însă acum totul este schimbat în bine. Odată cu îmbunătățirea căilor de acces, parcă și economia a înflorit. Oamenii au început să-și cumpere terenuri și case la Văsoaia. Dacă nu ar fi fost primar acest Ionel Pașca, nici nu s-ar mai fi auzit de sat. O știe toată lumea din zonă. În acea vreme, a avut însă un Consiliu local cu alte viziuni, nu ca acum să nu fii tu de acord să faci capelă, decât unde vor ei. Asta în ciuda faptului că acolo trebuie niște avize. Nu intrăm în amănunte, mai ales că au și două biserici: una în vale, iar alta în deal. Până se mai limpezesc însă apele, să intrăm noi în subiectul de azi, avându-l ca interlocutor pe domnul Ionel Pașca, primarul comunei.

Domnule primar, ce a reprezentat anul 2021 pentru dumneavoastră?

– A reprezentat, în primul rând, un an pandemic, dar ce mi-am propus am realizat. Și altele își urmează cursul mai departe. Este vorba de trotuare; mai trebuie să facem niște lucruri la sala multifuncțională, unde am primit niște indicații de la ISU; ne-am apucat de construirea unui pod la Păiușeni. Până acum, zece familii au circulat pe un pod improvizat, din lemn. Acum, la podul nou mai avem de pus grinzile și de făcut umplutura și se va putea circula pe el. Am finalizat în Chisindia iluminatul public. Am depus proiect pe PNI Anghel Saligny, pentru canalizare menajeră, modernizare străzi în Chisindia și Păiușeni. Avem depus proiect pentru modernizarea Școlii Gimnaziale din Chisindia.

Care este problema până la urmă cu construirea Capelei?

– Avem bani, proiect, dar acum nu-i găsim locul. Deși eu am spus că aici trebuie să respectăm legea și ar trebui să o construim acolo în deal. Facem și loc de parcare. Vom vedea însă ce o fi. Îi vom găsi noi locul până la urmă, să convină la toată lumea.

Domnule primar, câtă liniște ați avut până acum în consiliul local, știu eu…

– Da, așa este, dar oamenii se mai schimbă…

Da, așa este, domnule primar… Și lupul își schimbă părul, dar năravul ba. Așa-i și cu Consiliul dumneavoastră. Noi știm de la cetățeni, așa că nu le mai luați apărarea, că ar trebui să fiți ca într-o familie, precum se întâmplă în alte administrații din județ.

Iată ce ne spune Fanea Gheorghe din Păiușeni referitor la activitatea primarului: „Știți, este ușor să acuzi sau să zici ceva de un primar, care până la urmă este ca un fel de slugă la comunitate. Un primar trebuie să mulțumească pe toată lumea, să facă de toate pentru toți. Dar până la urmă, asta este: numai unul este primar și trebuie să rabde de la toți câte ceva. Mă bucur de podul acesta pe care ni l-a făcut. Mai sunt de pus doar grinzile“, a precizat cetățeanul.

După ce m-am depărtat de edilul șef și de consilierul local Cosmina Brădean, m-au oprit cinci persoane în drum, care sunt nemulțumite din partea unor consilieri și a unor persoane din primărie, pe care nu au voit să le numească, dar nici noi nu i-am întrebat cine sunt. Doar le-am ascultat părerile, ca fiind cetățeni ai Chisindiei.

În final, cum în data de 1 martie este ziua de naștere a domniei sale, îi urăm domnului primar Ionel Pașca un călduros la mulți ani, cu multă sănătate și împliniri!

La mulți și fericiți ani!

Recomandările redacției