Grad Reprezentanţii Camerei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Arad trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa sistemelor de irigaţii din judeţ. Asta, în condiţiile în care, iarna aceasta, temperaturile au fost până acum extrem de ridicate, iar precipitaţiile au lipsit.
„În perioada aceasta, lipsa precipitaţiilor şi temperaturile ridicate, neobişnuite pentru această perioadă, favorizează apariţia bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă, mai ales rapiţa şi orzul fiind afectate. Şi grâul e afectat. În sol e un mare deficit de apă, având în vedere că nu a nins”, susţine inginerul agronom Gheorghe Grad, preşedintele Camerei Agricole Arad. Pe raza judeţului Arad sunt cultivate 71.500 de hectare de grâu, 9.500 de hectare de rapiţă şi 3.300 de hectare de orz, care ar putea avea de suferit. „Urmărim prognozele cu atenţie şi dacă nu va ninge vor fi probleme serioase, producţia urmând a fi diminuată semnificativ. De 15 ani, de când fac agricultură nu îmi mai amintesc să fi fost asemenea temperaturi în perioada de iarnă. Având în vedere că sisteme de irigaţii există în judeţ doar pe suprafeţe foarte-foarte mici, suntem la mila naturii. Eu personal exploatez o suprafaţă de aproximativ 600 de hectare, la Secusigiu. Cultivăm grâu, porumb, floarea-soarelui, orz, rapiţă. Pe vremuri, în zonă erau canale de irigaţi, de unde se pompa apa din Mureş pentru a iriga parcelele din apropiere. Sistemele au fost distruse după Revoluţie, iar de atunci nu au mai putut fi puse în funcţiune. De când fac agricultură nu îmi mai amintesc să fie fost asemenea temperaturi în perioada de iarnă. În judeţ există acum trei asociaţii de udare, Asociaţia Peregu Mare cu 4.500 de hectare, dintre care au irigat efectiv 3.200 de hectare, iar acum din cauza faptului că autostrada le trece prin mijlocul zo­nei, mai pot iriga doar 700 de hectare. Mai există Asociaţia Arad-Fântâ­nele cu 2.200 de hectare, care func­ţionează doar pe 1.600 de hec­tare şi Asociaţia Şagu 2, cu 1.600 de hectare, fiind funcţio­nală pe 600. Avem 5.200 de hec­tare irigabile, ceea ce este foarte puţin faţă de aproximativ 340 de mii de hectare arabil”, mai spune Grad.
Aproape 4.000 de membri
În ceea ce priveşte Camera Judeţeană pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Arad, aceasta a fost înfiinţată la sfârşitul anului trecut, având aproape 4.000 de membri. Colegiul Judeţean de Conducere e format din 25 de persoane, reprezentanţi ai fermierilor, ai sindicaliştilor din agricultură şi ai celor care îşi desfăşoară activitatea în domenii conexe. Membrii camerei lucrează zeci de mii de hectare de teren arabil în judeţ. „Printre membri avem agricultori, crescători de ovine, bovine şi un reprezentant al apicultorilor. Următorul pas este să facem camere agricole zonale. Până acum am fă­cut o astfel de cameră la Şepreuş, cu 500 de membri, la care sunt arondate comunele Şepreuş, Apateu, Sintea Mare, Cermei şi Mişca.  Mai mult, alături de alte opt camere agricole judeţene am început demersurile pentru înfiinţarea Camerei Agricole Naţionale. Noi cunoaştem problemele din teritoriu, le vom transmite la Camera Naţionala, care va fi un partener de dialog pentru guvernanţi, va ţine legătura cu ministerul agriculturii”, mai spune preşedintele Camerei Agricole. De asemenea, reprezentanţii ca­merei doresc să încheie protocoale de colaborare cu instituţiile guvernamentale reprezentate în teritoriu, APDRP, APIA, Direcţia Agricolă, DSVSA. „În colaborare cu fundaţia româno-germană de la Vladimirescu vrem să organizăm cursuri de pregătire profesională pentru agricultori şi pentru cei care accesează fonduri eu­ro­pene. Vrem să acoperin toate domeniile, cursurile urmând a fi organizate în diferite zone ale judeţului, pentru a veni în sprijinul participanţilor. Trebuie să identificăm necesităţile concrete pe domenii de activitate, urmând să le autorizăm. În altă ordine de idei, trebuie să ştiţi că în cursul zilei de astăzi (n.r.-ieri) am primit informaţia că APIA va plăti a doua tranşă a subvenţiilor pe suprafaţă”, a încheiat Gheorghe Grad.

Recomandările redacției