cameraRăzboi total între conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad și cea a Camerei de Comerț și Industrie a României. Motivul pentru care președintele Nicolae Băcanu anunță că, în urma acestei situații conflictuale, se va ajunge în sălile de judecată este decizia președintelui CCIR de a dezafilia CCIA alături de alte patru Camere de Comerț din țară. Decizia președintelui CCIR a fost deja contestată de condu­cerea CCIA.
Conflictul dintre Nicolae Băcanu, fost vicepreședinte al CCIR până în vara anului 2011 și Mihail Vlasov nu este primul incident de acest gen. Însăși plecarea președintelui CCIA de pe funcția de vicepreședinte al CCIR, în iunie 2011, s-a datorat unei situații conflictuale cu președintele Mihail Vlasov. Președintele CCIR a decis dezafilierea CCIA, alături de Camerele de Comerț din Bacău, Bihor, Dolj și Vâlcea, după ce conducerile acestor instituții s-au opus unui proiect le­gis­lativ prin care Oficiul Registrului Co­- merțului ar urma să treacă de la Ministerul Jusiției la CCIR. Totodată, președinții celor cinci instituții dezafiliate acuză o serie de abuzuri comise de președintele CCIR. „Acest conflict se va tranșa în favoarea noastră. Am această con­vingere. Nu știu, în schimb, cât va dura. S-ar putea ca pentru o peri­oadă să fim victimele acestei dezafi­lieri și lucrurile să pară compromise, dar dreptatea este de partea noastră”, a declarat Nicolae Băcanu. „Suntem 12 camere care împărtășesc aceste idei. Este vorba despre cei care se exprimă public de câte ori nu sunt de acord cu ce se hotărăște, cu ce se discută. Din păcate, plutonul de 30 care rămâne are puterea să decidă împotriva voinței noastre. Noi acum suntem preocupați să depistăm unde se decide ilegal. Ei chiar dacă decid majoritar, în situația în care nu este legal va trebui să facem acțiuni împotriva lor, chiar dacă sunt colegii noștri. Nu putem să ne supu­nem orbește așa cum fac ei. Noi nu vom vota niciodată un fond de trei milioane de euro la dispoziția pre­ședintelui Camerei României. Nu votăm și nu vom vota. Cine votează să răspundă”, a mai adăugat președintele CCIA.
CCIR nu își face treaba
Potrivit spuselor lui Nicolae Băcanu, conflictul în urma căruia președintele CCIR a decis dezafilierea celor cinci Camere de Comerț se datorează unui șir de incompatibilități. „Conflictul cu Camera de Comerț și Industrie a României este unul izvorât din incompatibili­tatea modului de a proceda, de a gândi. Tot ce se întâmplă la CCIR nu ne reprezintă. Firmele noastre din Arad își manifestă nemulțumirea față de această stare de lucru. Pentru că cea care este organizația gândită să ducă mesajul spre Guvernul României, spre statul Român în general nu își face treaba. Cea mai recentă întâmplare care ne pune în poziții diferite este acest proiect de lege (revenirea Registrului Comerțului în interiorul sistemului cameral). Acest lucru, în principiu, ar trebui să bucure pe oricine sau pe orice Ca­meră, în schimb modul efectiv în care se află acest proiect de lege, e unul inacceptabil pentru noi. Și vom spune asta, tot atât de limpede cum spunem că dorim Registrul Comerțului. În Europa sunt cel puțin două țări unde Registrul Comerțului este în interiorul Camerei de Comerț. Este vorba despre Italia și Olanda. Mai mult decât atât, cel din Italia este considerat cel mai modern și cel mai eficient registru din Europa. Deci, dacă va reveni și în România la Camerele de Comerț nu e un lucru rău. Chiar dorim acest lucru. În schimb în această ecuație rolul Camerelor județene deține un rol important, nu unul imperceptibil”, a încheiat Nicolae Băcanu.

Recomandările redacției