vaccinu

Ministerul Sănătăţii a oprit două loturi de vaccin diftero-tetanic şi a dispus analizarea lor de către Agenţia Naţională a Medicamentului, după ce au fost înregistrate 53 de posibile reacţii adverse după vaccinare, la elevi din cinci judeţe. În judeţul Arad a fost deja confirmat un caz de reacţie adversă. Este vorba despre un singur caz, al unui elev de clasa a VIII-a. „Din fericire reacţia adversă a fost una uşoară şi s-a remis. Totuşi cazul a fost transmis mai departe Institului de Sănătate Publică din Bucureşti“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti a efectuat o analiză cu privire la posibilele reacţii adverse înregistrate în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic care se administrează, gratuit, elevilor de clasa a VIII-a, în cadrul Calendarului obligatoriu de vaccinare.

În urma analizei s-a constatat că au fost înregistrate 53 de cazuri de posibile reacţii adverse post-vaccinare (RAPI), în cinci judeţe, printre care şi Aradul. Din cele 53 de cazuri, 41 sunt vaccinări din două loturi achiziţionate în 2013 şi 2014. Toate posibilele cazuri de reacţii adverse post-vaccinare se afla în investigare.

Totodată, pentru a se exclude problemele de calitate ale vaccinului, Ministerul Sănătăţii a decis oprirea celor două loturi identificate de la utilizare până la obţinerea rezultatelor analizei de calitate, care va fi efectuată de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale. Autorităţile sanitare au anunţat reprezentanţii producătorului vaccinului despre situaţia apărută.

„Facem precizarea că, până în prezent, au fost înregistrate manifestări uşoare şi tranzitorii, care s-au remis spontan şi nu au pus în pericol sănătatea elevilor. Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Menţionăm că, administrarea vaccinurilor presupune şi posibila apariţie a unor reacţii post- vaccinare normale (reacţii locale, durere locală, febră de scurtă durată etc.)”, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directoarea DSP Arad.

Recomandările redacției