ghiocei

Măsurarea tensiunii arteriale

Campania inițiată de către Consiliul Județean Arad impreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgența, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică și Patronatul Medicilor de Familie Arad, a debutat cu succes, in cele două zile de când a început s-au inscris peste 150 de cetățeni ai comunei Ghioroc pentru analize, urmând ca în următoarele zile numarul lor să crească.

Această campanie încearcă să depisteze numărul real a celor care suferă de boli cardiovasculare și a celor care sunt predispuși acestor boli.

Analizele sunt făcute în cadrul Compartimentului de Paleative Ghioroc,constând in măsurarea greutății, înălțime, circumferință abdominală, analize de sânge specifice pentru inimă( trigliceride, colesterol, glicemie), electrocardiogramă și ecografie abdominală. Analizele nu vizează doar sistemul circulator, ci și cel auditiv respectiv cel oftalmologic.

ghiocei 1

Analizele oftalmologice se fac gratuit

La fel ca la nivel național și în judetul Arad bolile cardiovasculare sunt pe primul loc. ,,Inițiativa Consililului Județean este foarte bună, că face un screening în ceea ce privește bolile cardiovasculare care pun probleme foarte mari din punct de vedere a mortalității dar și prin măsurile care se iau” a declarat Teodora Olaru, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență.

,,Anul acesta am declanșat primul proiect pilot în comuna Ghioroc, unde desfășurăm în momentul de față o acțiune de a realiza analize gratuite pentru cetățenii comunei care la final vor crea o bază de date, o prognoză a ceea ce înseamnă numărul de bolnani sau de cetățeni care sunt predispuți la afectiuni cardiace”, Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad. Totodată, Nicolae Ioțcu că inclusiv această campanie face parte din strategia Consiliului Județean, prin dotări spitalicești si în resurse umane.

La rândul lui, primarul comunei Ghioroc, Popi-Morodan Corneliu spune ca ,,oamenii din zonă sunt foarte bucuroși că se fac aceste analize și în faptul că mai ales populația în vârsta nu are bani de analize, fiindu-le greu și cu transportul sau alte dificultăți, pentru care nu au timp suficient să acorde sănătății lor”.

Comuna Ghioroc este doar prima localitate din Județul Arad în care se demarează proiectul, urmând ca anul viitor să se extindă atât în mediul urban cât și în alte comune din Județ

Perioada în care se vor face analize gratuite este 17-28 noiembrie, dar aceasta se poate prelungi.

Emilian Ciorogariu

Recomandările redacției