Campanie de informare a ITM

0
412

Începând din anul 1998, 23 august a devenit Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia, cu scopul de a conştientiza întreaga lume asupra tragediei comerţului cu sclavi.

Sclavia a reprezentat una dintre cele mai rușinoase, degradante și înfiorătoare forme de relații interumane care au existat vreodată într-o societate.

Sclavia desemnează condiția umană a persoanelor care lucrează pentru un stăpân fără remunerație și care nu dispun de drepturi asupra propriei persoane și s-a bazat, în istorie, pe un raport de proprietate, recunoscut legal la vremea aceea, al unor oameni faţă de alţi oameni, însemnând, prin definiție, negarea egalității între oameni.

Deși abolită și considerată practică ilegală de foarte mulți ani, sclavia continuă să existe în zilele noastre, manifestându-se cameleonic și implicând un întreg lanț de persoane, de la cele apropiate de victimă, la exploatatori și până la adevărații beneficiari.

Sclavia modernă este folosită ca termen generic pentru diferite forme de subjugare și exploatare, printre care se numără și traficul de ființe umane în scopul exploatării prin muncă. Victimele suportă amenințări, violenţe, constrângeri de tot felul, înșelăciuni sau abuz de putere, astfel încât nu pot să împiedice sau să iasă dintr-o situaţie în care sunt exploatate.

În Europa, traficul de ființe umane în scopul exploatării prin muncă și munca silnică sunt în creștere, devenind un fenomen amplu ce poate fi descurajat numai prin acțiuni comune ale autorităților cu competențe în domeniu.

În acest sens, începând cu anul 2015, Inspecția Muncii din România a participat, alături de colegi din autorități responsabile cu inspecția muncii din Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, Belgia și Spania, la acțiuni de control menite să descopere și să destructureze rețelele de trafic de ființe umane în scopul exploatării prin muncă, beneficiind de sprijinul unor organisme europene precum EUROPOL și Platforma Europeană pentru Combaterea Muncii Nedeclarate. Anual, OSCE organizează sesiuni de instruire comună la care participă inspectori de muncă și polițiști din statele europene.

Combaterea traficului de ființe umane în scopul exploatării prin muncă cere efort și implicare comună din partea unor instituții complementare Inspecției Muncii, precum Inspectoratul General pentru Imigrări și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, cărora le mulțumim pentru colaborare și sprijinul acordat de fiecare dată, cu profesionalism.

Alături de acțiunile ferme de intervenție ale autorităților statului împotriva rețelelor de traficanți, cea mai importantă componentă este cea educativă, prin care se încearcă informarea oamenilor asupra drepturilor lor și conștientizarea riscurilor pe care le presupune acceptarea unei oferte de muncă în afara legii.

În acest sens, Inspecția Muncii derulează, periodic, campanii de informare, iar pe site-ul https://www.inspectiamuncii.ro/ sunt actualizate, în permanență, toate informațiile necesare oricărei persoane care dorește să desfășoare activitate în țară sau în străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.