Campanie de informare derulată de IGSU şi E.ON: „Montarea detectoarelor de incendiu şi a celor de gaz poate salva vieţi”

0
274

Circa 180 de persoane îşi pierd viaţa anual, iar alte sute au de suferit în urma incendiilor produse în locuinţele din România. În ţările unde montarea detectoarelor de incendiuîn locuințe a fost legiferată,numărul victimelor în incendii a scăzut semnificativ. Potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), anual, în România se produc, în medie, aproximativ 6.000 de incendii la locuinţe,în urma cărora circa 180 de persoane îşi pierd viaţa. Practic, la fiecare două zile o persoană îşi pierde viața înincendiile produse în locuințe, dar au existat situații în care familii întregi au căzut pradă flăcărilor, întrucât cea mai mare parte a incendiilor se petrec pe parcursul nopții.

Aceste tragedii pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu şi a celor de gaz, demers la îndemâna oricui și care poate salva vieţi şi bunuri materiale importante. În acest context a fost definit și mesajul principal al noii campanii comune de informare R.I.S.C.,derulată de I.G.S.U. şi E.ON România, sub sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, în cadrul parteneriatului încheiat în septembrie 2012 între cele două instituţii.

Conform I.G.S.U., în perioada 1 octombrie 2012- 30 iunie 2016 la nivel național s-au produs,în locuinţe, aproximativ 20.800 de incendii, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate în municipiul Bucureşti(1.714) şi în judeţele Suceava(1.013), Bacău(952), Iaşi(836), Neamţ(795) şi Prahova (793). În urma acestora au existatpeste1.680de victime, dintre care 639decedate. Principalele cauze rămân în continuare coşurile de fum defecte sau necurăţate (32,9%), instalaţiile electrice defecte sau cu improvizații (21,6%) şi mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate(12,9%).

Respectarea regulilor de siguranţă şi, în mod special, curăţarea coşurilor de fum de două ori pe an şi o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece, apelarea la persoane autorizate în cazul unor lucrări la instalaţiile electrice sau de gaz, precum şiutilizarea detectoarelor sunt esenţiale pentru prevenirea unor incidente care pot avea urmări grave.

„Baza managementului situațiilor de urgență este capacitatea tuturor de a se proteja și de se ajuta chiar  ei (sau unii pe alții) până ce asistența calificată a statului sosește. Or, această capacitate de autoprotecție și autoajutor individual și de grup nu vine de la sine, ci trebuie  construită printr-o pregătire adecvată și adaptată situațiilor de urgență cu care cetățenii se confruntă. Chiar pe acest teren al pregătirii în situații de urgență se desfășoară colaborarea exemplară dintre I.G.S.U. și E.ON, care are la bază ideea:<Mai bine previi, decât să nu fii!>, iar comunicarea, informarea și responsabilizarea sunt instrumentele noastre de lucru”, a declarat inspectorul general al I.G.S.U, general de brigadă dr.Ovidiu Vasilică.

Montarea detectoarelor a devenit o cerință obligatorie în ţări precum Germania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, SUA, Canada sau Australia, iar conform studiului White Paper,realizat de Public/Private Fire Safety Council, în SUAaceastă practicăa reduscu circa 50%numărul victimelor. În România, echiparea cu instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu este obligatorie numai pentru imobilele foarte înalte, pentru spaţiile comune (holuri, magazii, scări de evacuare, centrale termice de bloc etc.), precum şi pentru spaţiile transformate în unităţi de comerţ sau servicii publice.  În ceea ce priveşte detectoarele de gaz,obligativitatea deținerii lor este prevăzută pentru instalaţiile în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoşi, în încăperi prevăzute cu ferestre ale căror geamuri au grosime mai mare de 4 mm,sunt din geam securizat sau termopan.

Detectoarele de incendiu emit semnale acustice şi luminoase, sesizând un incendiu. Aceste dispozitive se pot monta în camere, pe holuri, în casa scării, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încăperilor, dar nu se amplasează în băi sau bucătării. La achiziţionare se verificăexistența marcajului CE.Pentru funcționarea optimă, detectoarele trebuie protejate când au loc renovări în locuinţe și utilizate conform instrucțiunilor producătorului, urmărindu-se periodic testarea acestora și funcționarea bateriilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.