Direcţia de Sănătate Publică a Județului Arad, în colaborare cu Spitalul Județean Arad, Patronatul Medicilor de Familie din Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad, organizează în perioada 24-30 ianuarie 2016, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

„Cancerul de col uterin este una din cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boală şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin. România îşi menţine ratele înalte de incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin“, ne-a declarat Constantin Cătană, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Cancerul de col uterin este a patra cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar, colorectal şi cel pulmonar, dar prima în rândul femeilor tinere, între 15 şi 44 de ani.

La nivelul judeţului Arad, datele relevă următoarea situaţie privind cancerul  de col uterin: în luna septembrie 2015 existau în evidențe un număr de 1536 paciente, din care 913 în mediul urban și 623 în mediul rural; cumulat pe primele 11 luni, anul 2015, au fost înregistrate un număr de  35 de decese cauzate de cancerul de col uterin.

O posibilă explicaţie a situaţiei ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin.

În zilele de 29.01 și 02.02.2016, DSP Arad va susține ore de educație pentru sănătate în Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad, la clasele XII A, C și F cu tema “Stop cancerului de col uterin”, iar în data de 30.01.2016 va participa la o întâlnire cu medicii de familie pentru discuții privind derularea programului de screening de col uterin la nivelul județului Arad.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică.

Recomandările redacției