3.FOTBAL:CS UNIVERSITATEA CRAIOVA-UTA ARAD 2-0,LIGA 2 (12.10.2013) tricasup napoliAnii de glorie au apus pe Mureș și în Bănie, iar cele mai titrate echipe din afara Bucureștiului au ajuns să-și împartă firimiturile din Liga a II-a. Cel puțin Universitatea Craiova are șanse să se trezească din visul urât, sau asta spune clasamentul la zi al seriei de Vest, în timp ce UTA se zbate din greu să iasă din Infern. Arădenii au scăpat cu greu de „lanterna roșie” și vor să lege a treia victorie consecutivă cu speranța că vor prinde ultimul tren spre play-off. Așa­dar, astăzi, de la ora 17, toate drumurile duc la arena din Calea Aurel Vlaicu.
Zece titluri și opt Cupe în joc
Dintre echipele existente, doar Steaua (24) și Dinamo (18) au mai multe titluri de campioană decât „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc și „Campioana unei mari iubiri”. De-a lungul istoriei, UTA a câștigat de șase ori campionatul (1947, 1948, 1950, 1954, 1969 și 1970) și două ori Cupa (1948 și 1953), iar Universitatea Craiova a terminat de patru ori în fruntea Diviziei A (1974, 1980, 1981, 1991) și și-a adju­decat nu mai puțin de 6 Cupe (1977, 1978, 1981, 1983, 1991, 1993). Primul meci de campionat dintre cele două grupări s-au disputat la Arad în urmă cu 49 de ani. Mai precis, arădenii au câștigat cu 3-1 în fața oltenilor pe data de 25 octombrie 1964, în cadrul etapei a IX-a a Ligii I. În retur, „textiliștii” aveau să piardă am pierdut cu 4-0 la Craiova. Pentru „alb-roșii” era al 18-lea campionat jucat în Liga 1, iar pentru „alb-albaștrii” era primul după 16 ani de „exod” în eșaloanele inferioare. În cele 42 de confruntări directe jucate pe scena primei ligi, arădenii au câștigat de 11 ori, craiovenii de 22 de ori, iar 9 meciuri s-au terminat la egalitate. Meciul de astăzi va fi primul meci de campionat în care cele doua echipe se duelează în eșalonul secund.
Gând rău liderului
Pentru a doua oară la rând, în Calea Aurel Vlaicu soseșete echipa de pe primul loc în Seria de Vest a ligii secunde. Universitatea Craiova a detronat-o pe Gloria Bistrița după succesul din meciul direct de săptămâna trecută, iar acum vrea să-și păstreze „fotoliul” și după runda a 9-a. Pe arădeni nu-i sperie deloc postura din care vin oltenii pe Mureș, ba chiar par și mai deciși să-și adjudece cele trei puncte. „Jucăm pentru suporteri, dar și pentru noi. Băieții sunt conștienți de importanța partidei, știu că au șansa să lege trei victorii la rând, iar eu am mare încredere că vom și reuși. Le-am spus că pentru mine sunt cei mai buni jucători din campionat, așa că ne ne sperie nimic. Craiova e lider, dar am mai bătut un lider chiar și cu arbitrii împotriva noastră”, a precizat Eugen Trică. Acum că UTA a învățat să și câștige, Adrian Mar­țian nici nu concepe ca echipa sa să se împotmolească la al treilea „val”. „Cu siguranță, dorim  să câștigăm. Avem mare nevoie de puncte și nu doar din meciul cu Universitatea Craiova, ci și din toate partidele ce vor urma. Am avut încredere și înțelegere pentru stafful tehnic, deși erau alte dorințe și cerințe, dar acum vreau și continuitate”, a spus patronul ară­denilor, care  a promis că va premia un even­tual succes cu oltenii, dar și celelalte două confruntări câștigate cu Bistrița și Motru.
Experiența, atuul oltenilor
Eugen Trică recunoaște că nu a văzut-o jucând pe Universitatea Craiova în această stagiune, însă și-a procurat două DVD-uri pe care le-a studiat miercuri și joi. La o primă vedere, antrenorul „alb-roșiilor” consideră că oltenii au de partea lor în special experiența. „Fotbaliști ca Hotoboc, Dorel Stoica, Săceanu sau Frăsineanu pot face di­fe­rența prin experiența lor competițio­nală, însă Craiova are și destui tineri interesanți. Goge sau Bușu sunt doar doi care-mi vin în minte acum, însă mă gândesc că echipa nu a ajuns întâmplător pe primul loc. Îl mai au și pe Nicolo Napoli, care acum 5 ani mi se pare că se bătea cu Vasluiul pentru un loc în cupele europene, deci nu poate fi de­cât un antrenor bun. Dar, UTA este în creștere ca joc și mai ales atitudine, am mare încredere în băieții mei”, a punctat Trică. Acesta recunoaște că inima sa a rămas în Bănie, însă vrea să țină punctele la Arad: „Universitatea rămâne echipa mea de suflet, acolo m-am format, de acolo am plecat în fotbalul mare, dar ca jucător. Acum sunt antrenor și-mi doresc să câștig cu UTA”.
Napoli: „Întâlnim un adversar de mare tradiție, va fi un meci dificil”
Deși patronul Adrian Mititelu nu-i cre­ează cele mai bune condiții, Nicolo Napoli s-a cocoțat cu Universitatea în vârful cla­samentului. Acum, italianul pare să conștientizeze că deplasarea de la Arad e de risc maxim, mai ales că ultima săptămână a fost destul de agitată în tabăra oltenilor. Acestora le-a fost refuzat încă odată accesul pe arena „Ion Oblemenco”. „Nu știm unde ne antrenăm, unde jucăm, e des­tul de neplăcut acest lucru. Cu toate astea, eu sunt mândru de băieții mei, care joacă în special pentru tricoul și culorile pe care le îmbracă. Urmează un meci foarte greu pentru noi. Adversarul vine după două meciuri câștigate, are mare tradiție, prevăd un meci foarte dificil pentru noi. În general, campio­natul în Liga a II-a e foarte echilibrat, nu prea contează locurile ocupate acum în clasament. După părerea mea, zece echipe din 12 luptă pentru un loc în play-off”, consideră „principalul” Universității Craiova. „Întâlnim o echipă cu nume, care – se pare – și-a revenit, dar mergem să facem un meci bun și să câștigăm. Respectăm toate echipele cu care ju­căm, cu atât mai mult pe UTA. Aș vrea să marchez din nou, însă dacă echipa nu obține un rezultat pozitiv, golul meu e inutil. Aș prefera să câștigăm indiferent de cine înscrie”, a completat Robert Săceanu, cel care a transformat penalty-ul din care „Știința” a învins Bistrița.
Absențe defensive în ambele tabere
UTA și U. Craiova nu vor alinia cele mai bune formule de joc și asta pentru că există destule absențe de-o parte și de cealalată. La gazde, lipsesc portarul Ba­rabas, funda­șul central Țabără, cel stânga, Neagu, plus „închizătorul” Zaluschi. Totuși, Trică a avut de unde alege pentru lotul de 18 și i-a lăsat pe dinafară pe: Dumitru, Surugiu, Santa Mo­reno și Raț și i-a convocat din nou pe Oltean, Sidney, Monac și Medina. Oltenii au și ei destule probleme de ordin defensiv. În primul rând, Bălașa a „dezertat” de la Craiova, Ciucă este suspendat, Rioșanu, accindetat, iar Mitic – incert. Atacul nu poate conta pe Stoianof, care-și ispășește ultima etapă de suspendare, după incidentele de la finalul partidei cu CSM Râmnicu Vâlcea.
Declarații contradictorii despre suporteri
Fără îndoială, derby-ul campioanelor Provinciei va înregistra cea mai mare audiență din acest sezon pe arena Francisc Neuman. Probabil, galeria „Științei” va face deplasarea la Arad, dar Eugen Trică își pune mari speranțe în susținătorii „Bătrânei Doamne”.  „Jucăm în primul rând pentru suporterii noștri, sunt cei mai impor­tanți la acest meci. Ne-am dori să se umple stadionul și să ne susțină ca și la meciul cu Bistrița”, a afirmat antrenorul „alb-roșiilor”. În schimb, Adrian Marțian este ironic la adresa fanilor, care nu-l prea agreează după evenimentele din vară, când a lăsat clubul de izbeliște vreo trei luni de zile. Patronul „textiliștilor” s-a legat de o afirmație din presă conform căreia este considerat de fani „coate goale”. „Suporterii sunt inventivi și oricum mai extratereștri decât mine. Am văzut că știu cum sunt în coate, în buzunar, în genunchi sau în fund. Dar, dacă chiar nu știu, le arat eu. Atâta pot să le spun că atâta timp cât vorbesc despre mine, indiferent dacă mă laudă sau mă înjură, înseamnă că exist și sunt important pentru ei. Iar asta nu poate decât să mă bucure. Cât despre vocile lor, e păcat că răgușesc degeaba”, a ținut să le transmită dejeanul în special membrilor galeriei arădene.
Formații probabile:
UTA: Horvat – Zanardini, Sidney, Ardelean, Oltean – Popescu, Medina, Bîrză, Firțulescu – Apostu, Sălăjan.
U. Craiova: Hotoboc – Mitic, Acka, Cosic, Buşu – V. Gheorghe, D. Stoica, Săceanu, Goge – Baird, Ct. Bălan.
Arbitri: Marcel Bîrsan (București) – Petru Gaspar și Bogdan Gheorghioiu (ambii din Timișoara). Rezervă: Eugen Gheorghioiu (Timișoara). Observatori FRF: Vasile Marc (Cluj) și Alexandru Terheș (Oradea)

Recomandările redacției