Într-un an în care competițiile sportive anulate au fost mai multe decât cele disputate, sunt totuși câțiva atleți care au reușit să cucerească medalii și să devină campioni naționali în sală, dar și în aer liber. În cadrul unui proiect al Federației Române de Atle­tism își denumit „CAMPIONII ROMÂNIEI 2020”, și care își dorește să scoată la lumină poveștile nespuse ale sportivilor care, în ciuda greutăților cauzate de pandemia de coronavirus, au reușit să performneze și să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.
Andreea Marina Baboi (CSM Gloria Buzău), campioană națională în proba de 60 m, la tineret, și vicecampioană națională la seniori și campioană națională de tineret și seniori la 100 m.
Mai mult, Andreea Marina Baboi este și campioană națională în proba de 200 m, atât la seniori cât și la tineret, cu un timp, 23.78 se- ­cunde, ce reprezintă un nou record personal.
„– Cum ai descrie anul competițional 2020 în câteva cuvinte?
– 2020 a fost cu siguranță unul dificil. Incertitudinea pe care am trăit-o și dificultățile pe care le-am avut în pregătire au făcut ca acest an să fie unul greu. Din fericire, am reușit să mă adaptez situației actuale și să duc la bun sfârșit tot ceea ce mi-am propus. Într-un an în care competițiile anulate au fost mai multe decât cele disputate, ai reușit totuși să devii campion național atât în sală, cât și în aer liber. Care a fost cheia succesului? Sunt o fire extrem de ambițioasă. Poate că uneori ambiția mea este dusă la extrem. Însă, întotdeauna reu­șesc să fac ceea ce îmi propun. Iar în acest an, mai mult ca niciodată, am vrut sa demonstrez că ambiția, munca și dedicarea mea nu pot fi învinse, indiferent de obstacolele ce apar pe parcurs.
– Care a fost cel mai greu moment din acest an?
– Cel mai greu moment a fost acela în care au început să fie anulate competițiile majore, atât naționale cât și cele internaționale. Nu știam în ce direcție să merg și ce este de făcut. Însă, împreună cu antrenoarea mea, Doina Voinea, am reușit să găsim rezolvare pentru tot.
– Dar cel mai plăcut?
– Cel mai plăcut moment a fost la Campionatele Naționale, unde am reușit să îmi apăr, pentru al treilea an consecutiv, titlurile de campioană în probele de 100 m și 200 m. Cu atât mai mult, cu cât mi-am stabilit un nou record personal în proba de 200 m.
– Cum ți-a schimbat viața pandemia de coronavirus?
– Eu pot să spun că am avut noroc și
mi-am putut menține stilul de viață de dinainte de pandemie. Faptul că am mers zi de zi la antrenament și că am făcut exact ce făceam și înainte de pandemie, m-a ajutat să trec mai ușor prin această situație.
– Ce îți propui pentru 2021?
– Am așteptări mari de la anul 2021. Dar, momentan, îmi doresc doar să pot concura la toate competițiile ce sunt planificate pentru anul viitor, fără ca acestea să fie anulate din cauza situației mondiale actuale. Dacă există competițiile, atunci cu siguranța o să pot face tot ceea ce mi-am propus.
– Care este marele tău vis, ca și sportivă și ce vei face pentru a-l îndeplini?
– Cu siguranță, visul oricărui sportiv e să ajungă la Jocurile Olimpice. Acesta este și visul meu. Mă dedic 100% pentru acest vis și tot ceea ce fac se îndreaptă în această direc­ție“, sunt întrebările la care atleta Andreea Marina Baboi, a răspuns conform Federației Române de Atletism. 

Recomandările redacției